Влизането в Гърция - само през ГКПП „Кулата - Промахон“

От днес влизането в Гърция от България ще е възможно само през граничен пункт "Кулата - Промахон" с попълване на специален онлайн формуляр 48 часа преди пътуването.

Влизането в Гърция - само през ГКПП „Кулата - Промахон“

Мярката е част от предприетите досега от правителството в Атина мерки за борба с коронавируса.


На граничен пункт "Кулата - Промахон" автомобилите преминават бързо. 

До този момент няма върнати туристи. Над 200 са обаче камионите, чакащи на границата. Очаква се натискът от трафика да се промени в по-късните часове.

Съгласно новите правила, които Гърция обнародва в Държавния си вестник в неделя вечерта, лицата, които влизат в страната, независимо по какъв начин и от коя държава, включително и държавите членки на Евросъюза, са задължени да покажат хартиеното или електронно копие на формуляра за локализиране на пътници. Съкратеното му наименование, изисквано от гръцките власти, е PLF.

Контролът се осъществява от Генералния секретариат за гражданска защита на Националната организация за обществено здраве, на които е възложено изпълнението на медицинския контрол. 

Беше известно, че само два пункта между България и Гърция ще пропускат туристи по новите правила - "Кулата" и "Маказа", а снощи от гръцкото посолство обявиха, че единственият път, през който ще може да се преминава, е "Кулата - Промахон".

Преди минути Гърция затвори граничния си пункт "Ексохи" за леки автомобили.

През границата могат да преминават само тежкотоварни камиони и сезонни работници срещу представен документ, че са такива.

Към момента граничните пунктове с Гърция "Кулата", "Ивайловград"и "Капитан Петко Войвода" работят и в двете посоки.

Това информира в началото на днешното заседание на правителството министърът на вътрешните работи Младен Марино:

"Към момента КПП "Кулата" работи и в двете посоки, естествено, при попълване на необходимите електронни декларации. КПП "Илинден" е затворено на изход за туристи, на вход от Гърция към България работи. "Златоград" не работи в двете посоки. "Ивайловград" работи в двете посоки. "Капитан Петко Войвода" работи в двете посоки. "Маказа" към момента работи в двете посоки, но се очаква към обяд гърците да го затворят това КПП. При първа информация ще уведомим гражданите, за да знаят накъде да се насочват и колегите ще създадат организация за насочване на потока към работещите гранични пунктове".

От днес влизането в Гърция от България ще е възможно след попълване на специален онлайн формуляр 48 часа преди пътуването.

Източник: bnr.bg
Снимка: БГНЕС