Какво представлява жътвата

Селскостопанската дейност днес е изключително развита и част от нея обхваща обработката на житните реколти.

Какво представлява жътвата

Те имат различни етапи на развитие - засяване, покълване, узряване и жътва на пшеница и ечемик. Последното се осъществява със специална земеделска техника и в следващите редове ще обясним процеса и нужното за целта оборудване. През кой месец от годината се извършва жътвата?



Какво представлява жътвата

Обикновено, сеитбата на различните житни култури, като ечемика и пшеницата, започва в началото на есента, което е в интервала 20 септември - 25 октомври. Това е отличният сезон на покълване, защото културите успяват да изградят здрава коренова система и да станат зимоустойчиви. В зависимост, разбира се, от климатичните условия, се определя и добивът на по-късен етап.

Жътвата обикновено се изразява в отрязването на стъблото на растението, отделянето на зърната му във вършачен механизъм и изхвърлянето на остатъка. Ако преди години тази операция се е извършвала изцяло ръчно, то днес за обработката на големи декари се използва специална земеделска техника.

Каква земеделска техника ви е нужна

За жътвата на големи декари се използва специална земеделска техника, каквато могат да предоставят от Titan Machinery, пригодена именно за събиране на житната реколта. Наричат се комбайни (от руски) и най-общо: 


  • в предната си част отрязват стъблата на растенията;

  • придвижват ги към специални механизми, които отделят житните зърна от растението;

  • житото се събира в бункера на комбайна;

  • остатъкът се нарязва във вътрешността на комбайна и се изхвърля от задната му част навън.


Всичко това се извършва изключително бързо, което позволява значително увеличаване на производителността на работата и реализирането на обработката на големи площи буквално за няколко часа.

Кой месец започва 

Периодът на жътвата със специализирана земеделска техника започва в периода юни-юли месец, което е в зависимост от региона. Например, там където климатичните условия са по-горещи, процесът по прибиране на пшеницата или ечемика може да започва по-рано и съответно там където е по-студено, ще започне по-късно. Изследвания обаче показват, че в последните 15-ина години периодът значително се е изместил поради глобалното затопляне.

Какво символизира

Позната на човечеството от хиляди години преди Христа, жътвата първоначално се е извършвала с инструмент, наречен сърп, който има дъговидна форма с острие във вътрешната си част. Така всъщност са отрязвани стъблата на растенията. Това символизира зародиша на селското стопанство, заетостта на голяма част от населението на селата през годините и дейността за тяхното препитание. 

Днес всичко това е изключително осъвременено и тежкият ръчен труд вече е заменен от машини, които с лекота се справят с жътвата, а земеделската техника на Titan Machinery притежава най-съвременни технологии за обработка. Доверете им се.