2 ефективни наказания ще търпи 29-годишна добричлийка, неизпълнила пробационни мерки

Окръжен съд – Добрич, потвърди определението, с което Районен съд – Добрич, е наложил на 29-годишната Лидия В. Дочева от гр. Добрич, да изтърпи първо и отделно наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца, при първоначален строг режим, след което наказание лишаване от свобода за срок 225 дни при първоначален общ режим.

2 ефективни наказания ще търпи 29-годишна добричлийка, неизпълнила пробационни мерки
На 04.10.2005 г. Лидия Дочева е била призната от Окръжен съд – Пловдив, за виновна в това, че на 19.06.2005 г. в гр. Пловдив, без надлежно разрешително е придобила и държала 0,1605 гр. хероин на стойност 19,26 лв. Тя е наказана с 6 месеца условно лишаване от свобода като изтърпяването му било отложено с 3 години изпитателен срок.

На 03.07.2008 г. Районен съд – Добрич, е одобрил сключено между нея и Районна прокуратура споразумение, с което тя е призната за виновна за това, че 16.04.2008 г. в гр. Добрич, е управлявала лек автомобил „Опел Астра” с концентрация на алкохол в кръвта си 2,6 на хиляда, установено по надлежен ред. Тя е наказана с пробация с две пробационни мерки за срок от 1 година и 6 месеца.

Лидия Дочева е търпяла двете пробационни мерки на адрес в гр. Варна до 19.10.2010 г. След това се установила да живее в гр. Добрич, а по-късно заминала за Испания. Двете пробационни мерки не били изпълнени, затова Окръжен съд – Варна, е заменил остатъкът от наказанието пробация с ефективно лишаване от свобода за срок от 225 дни. Определението му влязло в сила на 26.04.2011 г. Предвид това на 16.06.2011 г. Районен съд – Добрич, е постановил, тя да изтърпи първо и отделно ефективно 6 месеца при строг режим по присъдата от 2005 г., след което 225 дни при общ режим по присъдата от 2008 г.

Лидия Дочева обжалва това определение пред Окръжен съд – Добрич, като незаконосъобразно и необосновано.

Окръжен съд – Добрич, прие за неоснователни възраженията на осъдената. Въззивният съд посочва, че законодателят е създал възможност при неизпълнение на наказание пробация то да бъде заменено с лишаване от свобода. Наказателният кодекс предвижда също, ако условно осъден в изпитателния срок извърши друго умишлено престъпление от общ характер, за което макар и след изтичането на срока, му бъде наложено ефективно наказание, той да изтърпи и отложеното. По тази причина след влизане в сила на замяната на наказанието пробация с лишаване от свобода на 26.04.2011 г., тя трябва да изтърпи ефективно и условното наказание.

Окръжен съд – Добрич, обръща внимание, че ако Лидия Дочева беше добросъвестна и беше изпълнявала пробационните мерки, включени в наказанието по второто й осъждане, нямаше да се налага замяната му с ефективно наказание. Тогава спрямо нея не би намерила приложение и другата норма – за ефективно изтърпяване на отложеното наказание, ако до изтичане на изпитателния срок осъденият извърши друго умишлено престъпление от общ характер. С тези аргументи Въззивният съд потвърди определението на първоинстанционния.

Лидия Дочева има средно образование, работела е, не е семейна.