От „Мечата дупка“ до „Мечока Бен“ – ресторант с популярни вкусове, комбинирани в нетрадиционен стил

Сгушен под шарената сянка на големите дървета, допълващи красотата на градския парк „Свети Георги“ в Добрич, и под песните на птиците, обитаващи безкрайната природа, ще открием ресторант „Мечока Бен“.

От „Мечата дупка“ до „Мечока Бен“ – ресторант с популярни вкусове, комбинирани в нетрадиционен стил

Историята на заведението започва като желание на основателите му да възобновят името и популярността на култова преди време кръчма „Мечата дупка“. Впоследствие решават, че това име не е подходящо за ресторант. Единият от синовете на първия управител, тогава малък и гледайки много анимация, се сеща за филма Мечока Бенджамин и така идва името на ресторанта „Мечока Бен“.




От девет години управлението на ресторанта е поето от Стефан Станев. Основната му идея е менюто да бъде с познати за хората вкусове, но представени и комбинирани по нетрадиционен начин. Екипът залага на продукти от местни производители, чрез което работата на ресторанта е от полза за Добрич и региона.


Ресторантът работи съвместно с Висшето училище по мениджмънт в Добрич. Стефан Станев е категоричен, че благодарение на партньорските им отношения, са реализирали интересни идеи:

„Имахме желанието екип колеги, работили на различни места, да направим място, което да стане предпочитано от добричлии. Имаме успеваемост и се надяваме да запазим това име добро“


Наблюденията на управителя са, че във всеки раздел от менюто клиентите имат ястия, които предимно предпочитат. Една от най-харесваните салати е чифликчийската, която е авторска. Тя включва популярни вкусове, но комбинирани по нестандартен начин. Приготвя се с едро нарязани домати, печен патладжан и пипер, а отгоре е с натрошено сирене. Неочакваният завършек е пържено яйце. Името на салатата е като препратка към земеделската особеност на Добруджа.


Гордостта на предястията е панирано козе сирене. Основният продукт на антрето е френски, но в него са включени и боровинки, които са като препратка към мечока и вкусовите му предпочитания. Сирене бри в точени кори, със сотирани ябълки и бекон също е сред предпочитаните.


От раздела с основни ястия най-предпочитано е свинско филе с червен лук, мед и боровинки, а от скарата гордостта на ресторанта са патешки кюфтета. „Идват хора, които не са от Добрич, но са чували за патешките кюфтета и ги опитват“, споделя Стефан Станев.  


Характерни за сезона в момента са мидите, за които управителят на „Мечока Бен“ споделя, че препоръчва на хората, решили да посетят ресторанта. Те се приготвят по традиционна рецепта с девисил.  

Наблюденията на Стефан Станев са, че добричлии имат добра кулинарна култура:

„Най-хубавото като тяхна черта е, че са склонни да опитват. Не са закостенели, а са склонни, когато нещо ново и различно им се предложи, да го опитат“

Той е категоричен, че желанието на екипа е гостите на „Мечока Бен“ винаги да се чувстват в приятелска среда.