Юбилейна изложба на художника Николай Тодоров е подредена в Художествената галерия в Добрич

Юбилейна изложба на художника Николай Тодоров е подредена в Художествената галерия в Добрич
Ценителите на изкуството могат да разгледат юбилейната изложба на Николай Тодоров в две от залите на Художествената галерия в Добрич.

Художникът представя 43 свои платна, създадени от 1990 г., когато завършва Националната художествена академия, до днес. Изложбата ще продължи до края на месец юли. За експозицията авторът споделя:


В моята юбилейна изложба в Художествената галерия в Добрич показвам пътя и етапите на моето развитие – от завършването на Националната художествена академия през 1990 г. досега.


В Зала 2 представям моите първи рисунки, издържани в естетиката на фигуративния неоекспресионизъм, които са част от първата ми самостоятелна изложба във фоайето на четвъртия етаж на СБХ – София – 1990 г.


По-късните ми работи са голямоформатни асоциативни композиции, инспирирани от световния център – Манхатън. Цикълът “Манхатън“ беше показан в Софийската градска художествена галерия – 1997 г. и в Художествената галерия – Добрич – 1998 г.


Част от картините са романтични асоциативни композиции от цикъла „Старият град“. Те са една носталгия към миналото, въображаем мистичен древен град. В тях експресивното е съчетано с декоративното.


Подбрах няколко картини от цикъла „Дванадесет вариации на тема Кока - Кола“, четири от които са собственост на световно известната компания. Това са оригинални рекламни творби, в които са вкарани символите и червеният цвят, характерни за бранда. Показвам и няколко композиции – абстрактен експресионизъм, създадени в края на миналия и в началото на новия век.


В Зала 1 са най-новите ми платна, рисувани през тази и миналата година.


В последно време търсенията ми ме отведоха до първичните знаци – резките, които са изключително изчистени, опростени. Те са първите прояви на разумна човешка дейност, когато човекът се е намесил изключително деликатно в природата, отнасяйки се към нея с преклонение и дълбоко уважение. И в същото време е заявил категорично своето присъствие.


В последните работи се стремя да изчистя идеята и своя пластичен изказ, да достигна до естетически минимализъм. Стъпвайки върху своя професионален опит, се стремя да се освободя от досегашните натрупвания, да стана по-събран и стегнат в колоритно и композиционно отношение, като в същото време давам превес на енергийното насищане и на монументалното въздействие на картината. В най-новите си картини вплитам естетиката и енергетиката на тези първични резки.


Всеки ден, в продължение на няколко часа, съм сред природата. Тя ме пречиства, вдъхновява, зарежда, осъществява моята връзка с висшия космически разум, обогатява ме и ми помага в моите духовни търсения. Аз съм един прилежен и усърден ученик на нейно величество природата. Създадох една уникална релефна авторска смесена техника върху платно, която и в момента продължавам да усъвършенствам.


Това, което правя и към което се стремя в моето изкуство, е синтез на природни структури, древни знаци, релеф, усещане за камък и вечност, положителна енергия и стремеж към тишината. С три думи лаконично казано: знаци – структури – релеф.Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+