Призови места за атлетите от „Добруджа 99“ при откриващите летни стартове

Жегата не спря участниците от страната на турнирите в Койнаре и Луковит

Призови места за атлетите от „Добруджа 99“ при откриващите летни стартове

Добричкият клуб СКЛА „Добруджа 99“ имаше представители в първото официално състезание от спортния календар на Българска федерация лека атлетика след извънредното положение у нас, породено от коронавируса, което се проведе в Койнаре. Там атлетите от страната се включиха в 28-ото издание на пробезите в памет на Димитър Върбанов-Митето. На старт на тамошния стадион в много горещо време излязоха над 150 участника във всички възрастови групи от 30 клуба от цялата страна. Наставникът на добруджанци Николай Янков разчиташе на шестима състезатели, но за съжаление един от тях не се появи по трасето поради лек топлинен удар.



Карина Димитрова не издържа на жегата от близо 38 градуса по Целзий и пропусна надпреварата. С най-добри изяви от добричките бегачи в Койнаре бяха братята Ашкън /14 год./ и Айгюн /12 год./ Али. Те се наредиха съответно на първо и второ място в своите възрастови групи. Двамата преодоляха дистанции от 800 и 400 метра, за да се качат заслужено на почетната стълбица на победителите. Специалистът в спортното ходене Петър Димов финишира на 12-а позиция при юношите под 18 години, където участниците пробягаха 1500 м. До седми места достигнаха техните съотборници Алтен Атанасова и Талят Талятов, мерили сили при девойките и юношите под 20 години. Те се състезаваха по трасе с дължина 800 и 1500 метра. Върху представянето на участниците тук повлия фактът, че излязоха на пистата броени минути след пристигането си в Койнаре, както и тежкото пътуване, започнало в 4 часа сутринта.


Днес преди обяд добричката група се включи във втори турнир на писта в Луковит – мемориал „Веселин Даскалов“. Най-предно класиране регистрира също Ашкън Али, заел второ място в бягането на 1500 м. А четвърти на 800 метра остана Айгюн Али. Карина Димитров излезе на старт при девойките до 14 години. Тя остана шеста на 800 метра. Лично време на 1500 м регистрира Петър Димов, осигурило му място в осмицата. Отново седми в групата под 20 години се наредиха Алтен Атанасова /800 м/ и Талят Талятов /1500 м/. Николай Янков заяви, че е повече от доволен от цялостното представяне на възпитаниците си, проявили характер и борбен дух в двете трудни надпревари. Оттук насетне подготовката на атлетите от СКЛА „Добруджа 99“ е насочена към Националния шампионат за юноши и девойки младша възраст. Той ще се състои в София на 11-12 юли.