РЗИ – Добрич разполага с 4 вида противогрипни ваксини

Грипът е остро респираторно заболяване, което се предава по въздушно - капков път и може да засегне хора от всички възрасти. Болестта започва внезапно и се развива в рамките на няколко часа.

РЗИ – Добрич разполага с 4 вида противогрипни ваксини

Типични симптоми са висока температура, тежко общо състояние, кашлица, втрисане, хрема, възпалено гърло. Грипната инфекция може да бъде свързана със сериозни усложнения от страна на дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система. Характерен за грипа е и дългият период на възстановяване на организма, който може да продължи месеци, информират от РЗИ - Добрич.

        

Грипът е едно от най-често срещаните заразни заболявания. По данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година от 5-10% от здравите възрастни и 20-30% от децата се разболяват от сезонен грип. Сезонният грип е причина за 3-5 милиона случаи на тежко боледуване всяка година. В България по време на грипна епидемия заболяват не по-малко от 250 000 – 300 000 души.
         

Регистрираната към момента в отдел ”Противоепидемичен контрол” на Регионална Здравна Инспекция – Добрич заболяемост от остри респираторни заболявания  в гр. Добрич е обичайна за сезона.
         

Най-ефикасното средство за защита срещу грип е противогрипната ваксинация. Тя цели намаляване броя на болните с тежки форми на грип, както и на усложненията като отит, пневмония, менингит, които налагат антибиотично лечение, често пъти в болнично заведение. Най-голям риск от усложнения  има при възрастни над 65 години и лица от всички възрасти с известни заболявания (хронични заболявания на сърцето, белите дробове, черния дроб, заболявания на кръвта, диабет) или с отслабена имунна система.
         

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва да се достигне обхват на ваксиниране срещу сезонен грип от 75% сред хората в напреднала възраст до зимния сезон на 2014-2015г.
         

В съответствие с препоръките на СЗО съвременните противогрипни ваксини са трикомпонентни и съдържат актуални за дадения сезон представители на вирусите тип А и тип В. Точният им състав се посочва от СЗО всяка година на базата на епидемиологични проучвания  и вирусологични изследвания. Не трябва да се използуват противогрипни ваксини, останали от предишната година. Препоръчва се ежегодна имунизация, поради това, че имунитетът е с продължителност около една година. Съставът на противогрипните ваксини за северното полукълбо за сезон 2011/ 2012 година, препоръчан от СЗО е: А /California/7/2009(H1N1); А /Perth/16/2009 (H3N2); В /Brisbane/60/2008.  
         

Имунизацията е препоръчителна за следните групи от населението, които са с повишен риск от заболяване и усложнения след заболяване:
- Всички, навършили 65 години;
- Всички възрастни и деца над 6 месечна възраст с хронични заболявания (белодробни, диабет, сърдечно – съдови, бъбречни и др.);
- Лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, общежития, военни поделения и др.);
- Членове на семействата на рискови пациенти;
-  Лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им – медицински персонал, работещи в училища, служители в армия, полиция, транспортни работници и др.;
- Всеки, който желае да се предпази от грип и усложненията му.
            

Във връзка с предстоящия зимен сезон и профилактиката на Грип и ОРЗ в Имунизационния кабинет на РЗИ – Добрич са осигурени четири вида противогрипни ваксини:
- Инфлувак – 8,96 лв.;

- Ваксигрип – 9,13 лв.;
- Айди флу - 20,28 лв.
- Флуарикс - 6,22 лв.;
            

Стойността на услугата включва цената на ваксината и цената на манипулацията (2,00 лв.).

 

Работното време на Имунизационния кабинет на РЗИ - Добрич с граждани е всеки делничен ден от 09.00 до 16.00 часа.