Български екип е близо до откриване на лекарство срещу COVID-19

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев

Български екип е близо до откриване на лекарство срещу COVID-19

Български екип е близо до откриване на лекарство срещу коронавируса. Това съобщи на брифинг в здравното министерство Кирил Ананиев. 


"През май стартира клинично изпитване с Ивермектин. До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България", уточни изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

Кирилов посочи, че България е била първата държава в ЕС, която стартира такова изследване. Той допълни, че желанието на медицинските специалисти е да бъдат добавени нови болници и още пациенти.

Повече информация за медикамента ще бъде представена в края на юли или началото на август.

„През последните месеци протече бурен дебат за хидроксихролохина като метод за лечение”, заяви по време на брифинга ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„В Китай това беше основното средство, с което се лекуваше COVID-19, освен още 20 други препарата. За някои имаше обнадеждаващи резултати. Единственият препарат, който като че ли се утвърди беше хидроксихлорохина”, припомни той.

„След това се разви сагата с Ремдесивир – скъп и също не утвърден за лечение, а само да спешна употреба препарат. В момента той е утвърден за лечение в САЩ, използва се и в редица европейски страни”, допълни Мутафчийски.

„Помните как СЗО прекрати боравенето с Ремдесивир. След седмица обаче се оказа, че статията за него в авторитетно издание не почива на достоверни данни, а на компютърни симулация, вместо на клинични изследвания”, каза още той.

„След това СЗО възобнови проучванията, доколкото СЗО въобще е натоварена с това. Както виждате в САЩ и у нас леченията се ръководят по начин, утвърден от гилдии, а не от СЗО. СЗО дава общите насоки за лечение и разпространение на болестта”, коментира Мутафчийски.

И допълни: „През последните два дни СЗО каза, че прекратява изследвания с хидроксихлорохин без да мотивира защо, а не защото не е надежден. Все още той не е отхвърлен като метод за лечение на заболяването”.

Източник: nova.bg