Седмицата на чешката култура в Двореца в Балчик се обогатява с още едно събитие

Седмицата на чешката култура в Двореца в Балчик се обогатява с още едно събитие, съобщават от културната институция.

Седмицата на чешката култура в Двореца в Балчик се обогатява с още едно събитие

Безплатни прожекции на документалния филм за архитект Йосиф Шнитер можете да видите от 9 до 17:30 ч. на 9 юли в Каменна зала.



Документалният филм е създаден в резултат на сътрудничество между ученици от три европейски училища, Средното училище за приложни изкуства и дизайн на стъкло във Валашке Мезержичи, Чехия, Националната гимназия за кино и сценография, Пловдив, България и училището по Изкуства Тренчин, Словакия и е финансиран от Европейския съюз. Художествени ръководители на проекта са Васко Власаков, Красимира Колчева и Катржина Хофманова. Филмът е създаден в рамките на проект по програма на  „Еразъм+“ - „Чешката и словашката културно-артистична следа в България“ и е посветен на живота на чешкия архитект Йозеф Шнитер, който прекарва по-голямата част от живота си в Пловдив.

Йозеф Шнитер придава на Пловдив модерния му облик. Той създава първия градоустройствен план на града и проектира църкви, къщи, много училища и обществени сгради. Филмът се фокусира върху личността на Йозеф Шнитер. Правнучката на архитекта професор Мария Шнитер, която живее в Пловдив, придружава зрителя със своя разказ през целия филм.