Противопожарните екипи на СИДП са в 24-часова готовност да реагират на всеки сигнал за огън в горските територии

28 пожара се регистрирани през първите шест месеца на 2020 година на територията на СИДП

Противопожарните екипи на СИДП са в 24-часова готовност да реагират на всеки сигнал за огън в горските територии

През миналата година в 18 стопанства на предприятието са възникнали 62 пожара, като са засегнати 3 516 декара гори. Заради високите температури и засушаванията противопожарните екипи на предприятието са в 24-часова готовност и бързо реагират на всеки сигнал за огън в горските територии.


"От телефон 112 ме известяват при запалвания в горите и веднага дежурният се свърза с всички служители, за да започне гасенето, докато огънят не е обхванал големи територии", обясни инж. Росен Русев, началник на отдела по опазване и защита на горите в СИДП. Той каза още, че стопанствата разполагат с необходимата техника и защитно облекло, а служителите имат опит и успяват да се справят добре, особено на стръмни и трудностъпни райони, до които не могат да стигнат противопожарни автомобили.

С повишаването на температурите започват и проверките за спазване на противопожарните мерки. От началото на следващата седмица ще бъдат обходени минерализованите ивици в 18 стопанства, които влизат в обхвата на предприятието. Всяка година ивиците се почистват от растителност и почва, за да бъде спряно прехвърлянето на огъня, ако възникне пожар. Земеделските стопани също трябва да поддържат минерализовани ивици между обработваемата земя и горските територии. Проверките ще се извършват от служители на СИДП, РДГ-Шумен, РДГ-Варна и пожарните служби по места, като старта на инспекциите ще бъде на 13 юли в ДГС-Смядово. На неспазилите противопожарните мерки ще бъдат наложени санкции.