Откриват обновен хидролечебен сектор в ДКЦ - II

В „Диагностично-консултативен център - II – Добрич” ЕООД в сряда, в 11 часа ще бъдат официално представени и демонстрирани за първи път пред добричката общественост Професионална хидротерапевтична вана AQUADELICIA и методът Кинозиотейпинг.

Откриват обновен хидролечебен сектор в ДКЦ - II

На церемонията са поканени да присъстват Кметът на Община град Добрич и неговият екип, Областният управител на гр. Добрич, Заместник Областният управител „Здравеопазване и социални дейности”, Директорът на РЗИ, Директорът на РЗОК, Председателят на Общинския съвет на гр. Добрич, Общински съветници, Ръководители на лечебни и здравни заведения от града, лекари-специалисти, представител на Сдружение на родители на деца с увреждания и Пенчо Бакърджиев – дарител.

Единствено в „ДКЦ-ІІ-Добрич”ЕООД на територията на гр. Добрич се провеждат водолечебни процедури в ПРОФЕСИОНАЛНА ХИДРОТЕРАПЕВТИЧНА ВАНА AQUADELICIA. Ползите от водолечението са познати от хиляди години. Това е един от най-старите, най-достъпните и безопасни методи за лекуване на редица заболявания или просто за релаксация. Има възможност за извършване на перлена или вихрова вана, при съответно темпериране на водата. Действат закаляващо, релаксиращо или ободряващо, в зависимост от добавените продукти, които могат да бъдат морска сол, морски водорасли, билкови екстракти, ароматични есенции или мляко.

 

Ваната позволява и извършването на ТАНГЕНТОР (подводно въздушно–струев масаж). Под водната повърхност, посредством душ под налягане, чрез надлъжни или спираловидно наслагващи се движения се оказва масажиращо действие върху тялото. Отправянето на въздушната струя под водата допринася за мекота в действието на механичното дразнене Същевременно кинетичната енергия на душа под налягане оказва и подчертан тонизиращ ефект. Обикновено се прилага при температура на водата 30-36 градуса, налягане на струята 0.5-2 кg/кв.см.

 

Прилага се за: подобряване на кръвообращението, тонизиране на мускулите, закалителен ефект при профилактика, овладяване на депресии, прилага се за тонизиране  при отпадналост, психическа и физическа умора, подходящ при борба с целулита и наднорменото тегло, лечение на травми на мускули и стави, фрактури, контрактури, хипотрофия на мускули, болести на опорно-двигателния апарат, периферни неврологични заболявания, сколиоза, спондилоза, дископатии, радикулити и др.

Методът КИНЕЗИОТЕЙПИНГ е създаден от японски учен в средата на 70-те години. Представлява аплициране на специална лента, притежаваща еластичност по дължината си и никаква по ширината си. Лентите са от естествен материал, водоустойчиви, не алергизират, дават свобода на движение на пациента. Върху тях не са поставени никакви лекарствени средства, а само специално хипоалергенно, полиуретаново лепило.

 

Посредством тази строго моделираща се еластичност, по време на прилагането му се постига търсения ефект:
- действа релаксиращо на спастични мускули
- подпомага работата на слаби мускули
-  намалява болката и умората
-  подобрява подвижността
-  намалява отока

Методът може да се прилага при:
-  спортни травми
-  главоболие
-  сколиоза
-  ставна халтавост
-  разтежения, навяхване, изкълчване
-  спондилоза
-  миофасциален синдром
-  всички т.нар „офис” – състояния.
-  лумбалгия, дорзалгия
-  здрави хора - профилактично /напр. при предстоящи дълги пътувания/

 

Трима членове на екипа на ДКЦ - II – д-р Павлина Бахлова, старши рехабилитатор Юлия Йончева и рехабилитатор Мая Димитрова са преминали курс на обучение за прилагане на метода КИНЕЗИОТЕЙПИНГ.