Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов ще посети с. Смолница в понеделник

Заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант /о.р./ Атанас Запрянов ще е на посещение в село Смолница утре, научи Добрич Онлайн.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов ще посети с. Смолница в понеделник

Ген.-лейтенант Запрянов ще посети гроба и лобното място на ефрейтор Запрян Ангов Ганев от Шести конен полк – роден в с. Драгойново, убит и погребан край село Смолница в първия ден на Добричката епопея. 


Пръст от гроба и лобното място на герой от Добричката епопея ще бъде пренесена за мемориал в родния му край

Припомняме, че в началото на тази година той събра пръст от тези две места, за да я пренесе и положи в основите на мемориал в родното място на ефрейтор Ангов.  По този начин паметта му ще бъде съхранена за поколенията, заедно с тази на други храбри драгойновци, дали живота си във войните за национално обединение /1912-1918 г./ и във Втората световна война. 

Ефрейтор Ангов загива в с. Смолница при изпълнение на служебния си дълг, провеждайки разузнаване в разположението на противника. За жалост дозорът му бива разкрит. За да спаси своя командир от преследващите ги казаци, ефрейторът влиза в бой с тях и дава възможност на офицера да бъде спасен, но той самия загива. Героичният му подвиг се развива пред къщата на Александър Сивков, който прибира тялото му и по-късно го погребва като свой син.