Доц. Галин Георгиев: Апелирам българските производители да купуват български семена

“Апелирам българските производители да се обръщат все повече към български семена”, сподели за Добрич Онлайн завеждащият отдел „Селекция на слънчогледа” в Добруджанския земеделски институт доц. Галин Георгиев.

Доц. Галин Георгиев: Апелирам българските производители да купуват български семена

Той беше категоричен, че екипът на ДЗИ - Генерал Тошево винаги е отворен да покаже на местните производители с каква селекция разполага.“Предполагам ще се убедят, че няма смисъл да купуват  семена от чужбина. Могат да си вземат на двойно, тройно по-ниска цена хибриди от нас и да постигнат същите резултати”, подчерта специалистът и допълни, че е необходима подкрепа на държавно ниво, за да се гарантира процент от засетите семена, които да са българско производство.



Доц. Галин Георгиев: Добивът на слънчоглед се очаква да бъде от 250 до 300 кг от декар

Доц. Галин Георгиев даде пример с магазините за хранителни стоки, които държавата задължи да имат обособени щандове с български продукти, за да се подпомогне местното производство. 

“Защо да не го направят и с българските семена? В Турция това е държавна политика и държавата казва колко процента да се сеят местни семена. Така е и в Италия, Испания - силни икономики, силни държави. Тук всеки е оставил нещата на самотек. Без държавна политика и подкрепа няма да се справим”, категоричен беше той.  

Според специалиста чуждите хибриди ще завладеят пазара, ако няма държавна политика спрямо българските семена.

“За пшеницата съм съгласен, че чуждите сортове дават по-високи добиви, но са с лоши показатели. Сеем пшеница, интересува ни добивът, не ни интересува какво ядем и как се прави хлябът, от каква пшеница. Не случайно най-големите ни клиенти са от Турция. За турците не е важен добивът, а  качеството на пшеницата.  Хлябът там е най-важен и той трябва да е от най-добрата пшеница”, каза в заключение доц. Георгиев.