Окръжният съд в Добрич предава германски гражданин, осъден за сексуални посегателства, на родината му за изтърпяване на ефективна присъда

Състав на Окръжния съд в Добрич допусна незабавното предаване на германски гражданин на съдебните власти в родината му за изтърпяване на ефективна присъда.

Окръжният съд в Добрич предава германски гражданин, осъден за сексуални посегателства, на родината му за изтърпяване на ефективна присъда

В Германия 70-годишният мъж е бил осъден за 3 сексуални посегателства, извършени от него в периода 2010 - 2012г., за което му е било наложено общо наказание лишаване от свобода за срок от 5 години и 9 месеца.


Присъдата, постановена от Окръжен съд - Касел, е влязла в сила на 8 ноември 2017 година. На 15 октомври 2018г. германските власти са обявили мъжа за издирване с Европейска заповед за арест и на 2 юли т.г. той е бил задържан в село Царичино, община Балчик.

В производството пред Окръжния съд в Добрич мъжът заяви, че дава съгласие за доброволно предаване в Германия. Той декларира, че не се отказва от принципа на особеността, според който германските власти не могат да го разследват и съдят за различно престъпление, извън посоченото в Европейската заповед за арест.

Окръжният съд в Добрич допусна предаването на мъжа, след като установи, че Европейската заповед за арест отговаря на всички законови изисквания и не е налице нито едно от основанията за отказ от изпълнение. Не са налице и основания за отлагане на изпълнението на ЕЗА или за изпълнението й под условие, тъй като срещу чуждия гражданин няма висящи наказателни производства и подлежащи на изпълнение присъди в България, посочва в решението си съдът.

Съдебният състав потвърди наложената на мъжа мярка за неотклонение „задържане под стража“, като разпореди задържаният да бъде приведен във варненския затвор до фактическото му предаване на германските власти.

Решението на Окръжен съд - Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване.