Шабленци се поклониха пред паметника на Васил Левски

Те са поднесли венци и цветя

Шабленци се поклониха пред паметника на Васил Левски

Ден преди навършването на 183 години от рождението на Васил Левски, пред бюст-паметника на Апостола на Свободата в центъра на Шабла, се е състояла церемония по поднасяне на венци и цветя в знак на преклонение пред подвига и саможертвата на великия българин, съобщиха от крайморската община.



След откриването на събитието водещите са дали думата на проф. д-р Ивелин Аргиров Иванов – ръководител на катедра „Стара и средновековна история във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Шабленецът, проф. д-р Иванов, е изразил почитта – своята и на цяла България пред делото на човека, направил „най-върховната саможертва, която може да се даде – тази за Родината“. Той е изтъкнал също и историческата роля на Васил Левски за организирането на Априлското въстание като причина за Руско-турската война и последвалото Освобождение на България. Проф. д-р Иванов е направил прочит на спомени за Дякона на четници и негови съратници – Васил Николов, Иван Андонов, Никола Обретенов.


В изпълнение на водещите Ивайла и Христо пред паметника са прозвучали и откъси от одата „Левски“ и част от вечната „Епопея на забравените“ на Иван Вазов.

Венци и цветя пред паметника са положили кметът на община Шабла Мариян Жечев, представители на местния Общински съвет, Средното училище „Асен Златаров“, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Шабла, Центъра за социална рехабилитация и интеграция, Центъра за обществена подкрепа, НЧ „Зора 1894“ - Шабла, Общинския детски комплекс, граждани и гости на града.