Живота и творчеството на легендарния Леонардо да Винчи представя изложба в каменната зала на „Двореца” в Балчик

Почетният консул на Република Италия във Варна Антонио Таркуинио официално откри изложбата „Леонардо- благородният гений”, посветена на 500-годишнината от кончината на великия художник от Винчи, в каменната зала на ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик.

Живота и творчеството на легендарния Леонардо да Винчи представя изложба в каменната зала на „Двореца” в Балчик



В експозицията, подготвена от Негово Превъзходителство Стефано Балди - посланик на Италия в България, са включени 14 винилни платна, разказващи не само за творчеството на Леонардо да Винчи, но и за неговата личност. 


„Изложбата е много достъпна това са платна, които разказват историята на Леонардо от самото начало. Като много други деца той е участвал в школата на Джорджо Вазари, в която са били и много бъдещи големи артисти от епохата. Това, което Вазари казва за неговото творчество е, че започва нещо, но не го завършва никога докрай. Това не е било точно така, защото Леонардо освен художник е и техник, който изучава това, което рисува в дълбочина. За две картини, които много добре познавате, сред които е и „Тайната вечеря” е отделил близо 5 години”, каза в приветственото си слово  н. Пр. Антонио Таркуинио.


Изложбата е в рамките на „Дните на италианската култура” и ще гостува в „Двореца” в Балчик до 31 юли.