Здравната каса отказва да сключи договор с МБАЛ – Добрич за клинична пътека за лечение на пациенти с COVID-19

Районната здравноосигурителна каса в Добрич, спазвайки нормативните уредби в съответствие с указания от НЗОК и Министерството на здравеопазването, предвид създалата се епидемиологична обстановка в страната, е изразила отказ за сключване на договор с МБАЛ - Добрич АД за клинична пътека за лечение на пациенти с установен коронавирус на територията на областта.

Здравната каса отказва да сключи договор с МБАЛ – Добрич за клинична пътека за лечение на пациенти с COVID-19

След Указание на НЗОК е дадена възможност на лечебните заведения за болнична помощ, неотговарящи на условията по НРД за медицинските дейности 2020-2022 да сключат договор/анекс за работа по КП № 104 – „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“ в рамките на обявеното извънредно положение на територията на Република България. За посочения период са били сключени договори с трите многопрофилни болници в областта – в Добрич, Балчик и Каварна. Указанието е било отменено със заповед на министъра на здравеопазването, съответно и договорите на лечебните заведения по КП 104 следва да бъдат прекратени.



Към настоящия момент, съгласно заповед на РЗИ – Добрич, лечебните заведения за болнична помощ могат да сключват договор/анекс за цитираната клинична пътека, независимо че не са налице специализирани звена, но според изискванията на НРД за медицинските дейности 2020-2022, заложени за изпълнение на клиничната пътека, задължително условие е да имат назначен лекар със специалност инфекциозни болести.

МБАЛ – Добрич АД не разполага с такъв кадрови ресурс, което е наложило официално РЗОК – Добрич да откаже договаряне за КП 104.

В лечебните заведения за болнична помощ на територията на областта има възможност за лечение на пациенти с усложнения /бронхопневмония/, следствие Ковид инфекция и болниците имат сключени договори по тези клинични пътеки, които отговарят на условията на НРД.

Районна здравноосигурителна каса – Добрич изразява загриженост към ситуацията и отговорност по отношение на нарастващите случаи на заболели през последните седмици. Основна цел на институцията е да осигурява и гарантира свободен и равнопоставен достъп на осигурени лица до медицинска помощ, като същевременно може да откаже договори на изпълнители на медицинска и дентална помощ, ако те не отговарят на съответните изисквания за предоставяне на качествено лечение.