Още един пациент с COVID-19 е починал в Добрич

27 са регистрираните положителни резултата. Един мъж е загубил битката с COVID-19

Още един пациент с COVID-19 е починал в Добрич

27 са регистрираните нови случаи на заразяване с коронавирус на жители на областта в Единния информационен портал. Секретарят на Областния координационен щаб и директор на Регионална здравна инспекция д-р Ангелова уточни, че от всичките 27 пациенти десет са настанени за лечение в Ковид сектора на Второ вътрешно отделение на МБАЛ Добрич. Четири жени на възраст от 42 г. до 74 г. и шестима мъже на възраст от 41 г. до 79 г. са хоспитализираните, като единият от мъжете е настанен за лечение в Инфекциозна клиника във Варна, допълни д-р Ангелова. Останалите 17 пациенти са поставени на домашно лечение и изолация. В тази бройка е и положителният резултат от пробата на областния управител Красимир Кирилов. За случая информирахме още вчера, с излизане на резултата от изследването.



В тази връзка Областна администрация съобщава, че днес ще работи с граждани до 16.30 ч. Същото работно време важи и за Областна дирекция „Земеделие, храни и гори“, които се помещават на първия етаж в сградата. Причината за намаленото работно време е извършването на пълна дезинфекция на всички помещения.

Към настоящия момент двама са настанени за лечение в Отделението по анестезия и интензивно лечение на МБАЛ Добрич. Още един от пациентите е загубил битката със заболяването. Починалият е мъж на 52 години, каза д-р Ангелова.

Във връзка с повишения обществен интерес изразените притеснения за състоянието на МБАЛ Добрич и възможността да бъдат лекувани пациенти, както и изразената позиция от РЗОК относно финансирането на клинична пътека за лечение на пациенти с коронавирус инфекция, д-р Ангелова заяви, че това са отношения, касаещи здравна каса и болницата и нямат касателство към пациентите. „Всички пациенти, поставени на домашно лечение изолация заплащат сами лекарствата си, както е при случаи на грипни епидемии, когато личният лекар или специалист е изписал терапия. Всички пациенти, които се настаняват за лечение в Ковид сектора, заплащат единствено потребителска такса, каквато се заплаща и при лечение в което и да е отделение на болницата“, добави още д-р Ангелова.

Тя за пореден път обръща внимание и настоява за повече отговорност, тъй като капацитетът на Ковид сектора е над две трети зает. „Заболяването се разпространява дифузно и неглижирането му води до ескалацията на регистрираните случаи. Капацитетната възможност на лечебната мрежа не е безкрайна и затова е важно да бъдем отговорни и дисциплинирани – да се спазва дистанция, дори и на открито, да се носят лични предпазни средства в закрити помещения и често да се мият ръцете, както и редовно да се извършва дезинфекция“ – препоръчва д-р Ангелова.