Предават на чешките власти български гражданин, разследван за три престъпления

Предават на чешките власти български гражданин, разследван за три престъпления
Състав на Окръжния съд в Добрич допусна незабавното предаване на български гражданин в Чехия с цел провеждане на наказателно преследване срещу него.

35-годишният мъж е бил обявен за международно издирване въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд в гр. Острава. Поискано е предаването му на чешките власти във връзка с разследване на три престъпления - незаконно получаване и подправка на платежни средства, незаконно производство и притежание на устройства за подправка на платежни средства и измама, наказуеми с лишаване от свобода за максимален срок до 8 години. 


Пред Окръжния съд в Добрич мъжът декларира писмено съгласието си за незабавно предаване на чешките съдебни власти, като увери, че съзнава последиците от това си действие. Той заяви, че не се отказва от принципа на особеността, според който запазва правото си да не бъде разследван и съден, както и да не изтърпява наказание за престъпление, различно от това, за което е издадена ЕЗА. Чешките власти са предоставили гаранции, че след изслужване на българския гражданин, респективно след приключване на наказателното производство, той ще бъде върнат в България за изтърпяване на евентуално наложено му наказание лишаване от свобода или мярка, изискваща задържане.


Европейската заповед за арест, засягаща българския гражданин, е издадена на 19 март т. г., на 7 юли той е бил установен в Добрич, след което му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража.


Днес съдебният състав потвърди постановената мярка и разпореди задържаният да бъде приведен в Затвора - Варна до фактическото му предаване в Чехия.


Решението, с което Окръжен съд - Добрич допуска незабавното предаване на българския гражданин, е окончателно и не подлежи на обжалване.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+