Детската градина в с. Ведрина няма да бъде преместена

Детската градина във Ведрина ще продължи да се помещава в сградата на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в селото. Това стана ясно на провело се днес редовно заседание на Общинския съвет на Община Добричка.

Детската градина в с. Ведрина няма да бъде преместена

Прекратява се договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони, подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове по мащаби инфраструктура”, по която е кандидатствала и е била одобрена Община Добричка.


Проектното предложение е било за реконструкция, оборудване  и обзавеждане на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в с. Ведрина. При обработката и оценката му от ДФЗ е констатирано, че са включени разходи и за стая за спорт, занималня, спалня, антре, перално помещение, умивалня и други, които са част от детската градина, която се помещава в сградата на училището. След представяне на обяснителна записка и количествено-стойностна сметка, отделно за училището и отделно за етажа, на който се помещава детското заведение, община Добричка е потвърдила, че е предоставила част от първия етаж за временно ползване от общинската детска градина. Това не съответства на условията за кандидатстване по процедурата, защото допустимата дейност е свързана с реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общинска образователна структура с местно значение в селските райони, която включва основно или средно училище. За да се покрият зададените условия е било необходимо детската градина да бъде преместена в друга сграда, но в населеното място няма такава, която да отговаря на нормативните изисквания и децата трябва да бъдат прехвърлени в друго село. 

На 16 юни представители на общинската администрация са провели събрание с жители на село Ведрина, на което е бил обсъден варианта детската градина да бъде преместена в съседно населено място, като жителите са заявили, че категорично са против това да се случи и са инициирали подписка за запазване на детското заведение.  

След анализ на ситуацията и защитавайки интересите на населението, кметът на Община Добричка Соня Георгиева е предприела действия по прекратяване на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, а детската градина в с. Ведрина ще продължи дейността си в сградата на учебното заведение.