6 от най-известните ползи от пъпеша

Слагайте от плода на трапезата си всеки ден през лятото, за да сте здрави

6 от най-известните ползи от пъпеша

Отгледаното в градината може да е и полезно, затова не забравяйте да се радвате на даровете на природата. Доказателство в тази посока е пъпешът. Той може да ви донесе много ползи, затова не се отказвайте от него на масата си.




  • Калоричноста на пъпеша е само 38 ккал на 100 г, затова на негова основа можете да си устройвате разтоваващи дни. Пъпеш с тегло 1-1,5 кг се разрязва на 6 части, които се приемат на равни периоди от време. Можете да пиете вода и зелен чай без захар. Не трябва да се придържате към този хранителен режим повече от 3 дни.

  • Пъпешът съдържа много фолиева киселина, която е нужна на женския организъм за нормално функциониране на репродуктивната система. Този витамин също така подобрява паметта, избавя от депресията и меланхолията.

  • Пъпешовите семки усилват мъжката потенция и подобряват работата на простатата. За да са полезни, сухите семки трябва да се наситнят в кафемелачка и да се приемат от мъжа по 1 ч.л. 3 пъти на ден: сутрин на гладно, през деня 1 час след хранене и преди сън. Отварата от семена пък подмладява кожата. Залейте 1 с.л. наситнени в кафемелачка семки с 1 ч.ч. гореща вода, варете 3 минути. Изстиналата отвара трябва да се прецеди и с нея редовно трябва да се почиства кожата на лицето и областта на деколтето.

  • Пъпешът стимулира процеса на кръвообразуване и помага при сърдечна недостатъчност. На страдащите от атеросклероза и малокръвие се препоръчва в сезона на пъпешите всеки ден да хапват по 300 г от плода.

  • Плодовото месо на пъпеша е диуретично средство. То също така съдържа много целулоза и изчиства много добре стомаха при трудно изхождане. При хронични заболявания на черния дроб и пикочния мехур в течение на месец консумирайте по 500 г пъпеш на ден.

  • Сокът от пъпеш нормализира водно-солевия баланс в организма. За извеждане на шлаката всяка сутрин в продължение на 20 дни пийте на гладно 100 г сок от пъпеш. При проблемна кожа, склонна към възпаления, веднъж на ден изтривайте лицето си с топъл сок от пъпеш. За да овлажните кожата на лицето, смесете 2 с.л. пъпешово пюре или сок с със същото количество сметана и зехтин, добавете 1 яйчен жълтък и малко брашно. Нанесете сместа на лицето си за 20 минути.