Поставят паметна плоча на Левски в Еникьой

Паметна плоча на Васил Левски ще бъде поставена върху църквата в село Еникьой, Румъния (на снимката горе). Това бе съобщено днес на пресконференция от областния председател на ВМРО в Добрич Йордан Йорданов. Той е един от членовете на инициативния комитет, който се е заел с родолюбивото дело. Останалите членове на инициативния комитет са зам. председателят на ВМРО Костадин Костадинов, Пламен Николов – журналист във вестник „Добруджанска трибуна“, архитект Миломир Богданов, отец Велико Великов – свещеник в храм „Света Троица“, Благой Климов – д-р по международни отношения на университета в Шефилд и Радослав Симеонов – уредник на Военно гробище – Добрич.

Поставят паметна плоча на Левски в Еникьой

Идеята възниква при проведената на 25 и 26 септември двудневна експедиция в Северна Добруджа от 20 представители на структурите на ВМРО от Добрич и Варна.

През 1866-1867 г. Васил Левски учителства в село Еникьой и пее в местната църква. Апостола идва в Северна Добруджа при Васил Тотьович -негов роднина от майчина страна и ктитор на църквата в село Еникьой. Тотьович е дарил патронната икона на храма, носещ името на светите братя Кирил и Методий. Табелите с имената на църквата днес вече са махнати, но всички икони и стенописи са изписани на български. Храмът е изографисан от Захария Цанюв и сина му Цаню Захариев – видни представители на Тревненската школа. Църквата и до днес функционира, но в селото се строи нова и след завършването й най-вероятно българският храм ще бъде изоставен.

Средствата за паметната плоча вече са осигурени, проектът е готов и единствено се очаква разрешението за поставяне от румънските институции, разясни Йордан Йорданов.

Плочата няма да е скромна, предвиждаме да е голяма, с портрет на Левски и негов цитат, плочата ще е двуезична, съобщи зам. председателят на ВМРО Костадин Костадинов. Планирано е тя да бъде открита и осветена на 19 февруари 2011 година. Автор на проекта е архитект Миломир Богданов.

Според Костадинов паметната плоча на Васил Левски може да постави началото на българския родолюбив туризъм. Той припомни, че само на 2 часа и половина път от Добрич се намира Онгъла – люлката на българската държава на Балканите. В тази подковообразна долина, затворена от 3 страни с възвишения, а от четвъртата обвита от река Дунав, през 680 година се е състояла битката, довела до признаването на България за държава, при която Аспаруховата армия наняса поражение на ромеите. Костадинов подчерта, че тези исторически за страната ни места като Онгъла и Еникьой са толкова близо и същевременно остават непознати.


 

 

img_6054_600