Д-р Ангел Кунчев: Заради екскурзия в Копривщица, организирана от шефа на кланица за гъски, очаквам много заразени в Добрич

„Първите ваксини срещу коронавируса няма да достигнат до България”, прогнозира още д-р Кунчев.

Д-р Ангел Кунчев: Заради екскурзия в Копривщица, организирана от шефа на кланица за гъски, очаквам много заразени в Добрич

Заради 4-дневна екскурзия в Копривщица, организирана от шефа на кланица за гъски, очаквам много заразени в Добрич. Имаме хора с оплаквания, които ще изследваме. Това каза по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от flagman.bg.


„Има промени в характеристиките на вируса. По-лесно става заразяването. Достатъчно е да поговорите без маски и да бъдете заразен. 10 души в момента заразяват 11“, предупреди той. 

„Хората казваха „тези са медицински фашисти искат да ни държат вързани“. Развързахме ги и какъв е резултата? Ако хората не осъзнаят, че проблемът съществува и не ни е подминал, ще има много заразени“, заяви главният държавен здравен инспектор.

„Наредих да се правят тестове в старческите домове. Те не са отделени. Там влизат доставчици, хора, ходят и близки. Стремим се да ограничим посещенията. Старческите домове в България обаче са много. 16 000 са само обитателите им. Един път ги тествахме и нямаше нищо. Във Врана и Русе стана пробивът“, добави той.

Д-р Кунчев разкри, че лекарят от старческия дом във Варна, в който има 102-ма заразени,  работи и на летището в морската столица. „Това му е втори трудов договор. Медицинските сестри от дома също работят на други места. Много е трудно да кажем кой на кого е предал коронавируса“, призна той.

„Трудно намерихме собственикът на дома за възрастни хора. Той не прие предписанията. След като помолихме прокуратурата да се намеси, човекът реши да ни съдейства“, заяви Ангел Кунчев. 

Бях във Варна, за да видим с областният управител откъде можем да вземем болнични легла, но ще има проблем с медицинския персонал, ако продължава да расте броят на заразените, добави той.

„Болничната база е доста голяма. Не е възможно да не бъдете връщани от болниците. Налага се лекари да работят на половин щат в други болници. Ако няма специалисти, колкото и легла да разкрием, няма да има полза“, обясни  главният държавен здравен инспектор.