5 училища в област Добрич с одобрени проекти по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“

5 училища в област Добрич са с одобрени проекти по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда”, инициирана от Министерството на образованието и науката.

5 училища в област Добрич с одобрени проекти по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“

Тя е част от общо 21 национални програми за развитие на образованието, които се изпълняват през 2020 г. Целта е да се повиши интереса и мотивацията на учениците в областта на природните науки, технологиите, инженерните науки и математиката, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. 



Кандидатстването започна през месец май тази година, като оценяването на проектните предложения вече приключи. Пет са учебните заведения в област Добрич, които са одобрени за финансиране в две категории. 

В голямата категория за финансиране на проект до 300 000 лева за училища с над 300 ученици е одобрено СУ „Любен Каравелов”, което ще получи 250 хил. лв. 

В малката категория се финансират проекти на стойност до 50 000 лв. Тя е насочена към училища с под 300 ученици. Тук са класирани ОУ „Христо Смирненски” в град Генерал Тошево, ОУ „Стефан Караджа” и СУ „Свети Климент Охридски” в Добрич, които ще получат по 50 000 лева и СУ „Асен Златаров” в Шабла с 49 500 лева. 

Училищата ще могат да създават различни видове STEM центрове - за млади изследователи, за технологии в креативните индустрии, за изследователски лаборатории, класна стая за креативни дигитални създатели и други.