Дончев: Вариант е и оставка в края на септември

Така НС ще приеме всички важни закони, коментира вицепремиерът

Дончев: Вариант е и оставка в края на септември

Оставка на правителството в края на септември е сред вариантите, които се обсъждат за излизане от политическата криза. Това обяви в предаването „Здравей, България” вицепремиерът Томислав Дончев. Този вариант се анализира последните няколко дни. При него Народното събрание ще може да приеме всички важни закони, за да влезем подготвени есента и зимата, обясни още вицепремиерът.


„Вчера премиерът каза, че подаването на оставка никога не е проблем. Исторически да припомня, че го е правил два пъти. Ние сме демократично избрани, няма никаква конституционна причина да приключваме мандата си по-рано. Но все пак обществото е разделено. А този, който го е грижа за държавата и обществото, трябва да е готов за ход назад”, коментира Дончев. Партньорите на ГЕРБ в управлението обаче мислели по различен начин.

Коалиционен съвет ще се проведе още днес, обяви вицепремиерът.

„За нас лесен вариант няма. Ако подадем оставка, ще разочароваме хората, които ни подкрепят. Но има разделение в обществото и всеки, на когото му е мило, иска това напрежение да спадне”, коментира Дончев. По думите му и 10 човека да са на площада, щом гневът им е толкова голям, не може да бъде пренебрегван.

За него премиер, различен от лидера на партията, която е първа политическа сила, е подмяна. Така вицепремиерът отговори на завъртелите се в общественото пространство информации, че именно той може да седне в премиерския стол.

„Не е честно”, заяви Дончев. Вариант с отпуска на премиера пък е несериозен.

„Има вариант – министър председателят подава оставка, завърта се ролетката и ако в рамките на този кабинет се сглоби друга конструкция, ще има кабинет, ако – не, няма да имаме”, поясни още Дончев.

Дончев отново каза, че ГЕРБ не се страхува от служебен кабинет и припомни, че партията му е победила опонентите си 3 пъти на избори, организирани от служебен кабинет.

И отново изреди всички възможни варианти – или този кабинет продължава да работи, или се сформира друг кабинет в рамките на това НС, или правителството подава оставка и се отива към служебен кабинет.  

„Всяка форма на насилие е осъдителна", коментира още вицепремиерът относно напрежението около мястото, където се проведе Националната конференция на ГЕРБ в сряда.  

„Нима някой от нас има интерес наше партийно събитие да се свързва с насилие? Дано МВР бързо да открие кои са тези момчета. За мен това са провокации”, каза вицепремиерът.

„Не сме наемали охрана за самото мероприятие. Охрана има на София Тех Парк. Но доколкото знам те не са от тази охрана”, коментира Дончев. 

По отношение на тримата освободени министри, Дончев каза, че не е ставало и въпрос, че някой от тях не си е свършил добре работата. „Куриозен е случаят с Горанов, който само седмица преди това успя да докара нещата така, че България да бъде приета в чакалнята на еврозоната. Но това е политическата цена, за да отговорим на всички упреци, че имаме зависимости”, каза Дончев.