Специалистите разясняват кога говорим за лице със симптоми и какво е нужно да се предприеме

Специалистите дават разяснения за това кога говорим за лице със симптоми и какво е нужно да се предприеме:

Специалистите разясняват кога говорим за лице със симптоми и какво е нужно да се предприеме

- ако имате грипоподобни симптоми - повишена телесна температура, треска, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други – трябва да се обадите по телефон на вашия общопрактикуващ лекар. Той ще прецени здравословното ви състояние, ще го съобрази с данните за предишни заболявания, които има в пациентското Ви досие и ще Ви даде допълнителни инструкции. Задължително информирайте лекаря си, ако имате установен контакт с положително за COVID-19 лице;


- ако нямате общопрактикуващ лекар – свържете се с Регионалната здравна инспекция, на чиято територия се намирате. Служителят на телефона ще Ви обясни как трябва да процедирате. Информирайте служителя, ако сте пребивавали в чужбина в последните 14 дни или имате установен контакт с положително за COVID-19 лице.

- ако оценявате здравословното си състояние или това на ваш близък като спешно, позвънете на тел. 112, като трябва да информирате служителя, ако сте пребивавали в чужбина в последните 14 дни или имате установен контакт с положително за COVID-19 лице.

Спешно състояние е всяка остра или внезапно възникнала промяна в здравето на човека,  която може да доведе до смърт или до тежки или необратими увреждания, ако не се предприемат незабавни медицински действия.

За да се избегне струпването на много хора на едно място, общувайте с общопрактикуващия си лекар и служителите в РЗИ по телефон. По този начин предпазвате и себе си, и околните; не се самолекувайте, не приемайте медикаменти без консултация с лекар; следвайте препоръките, които дават здравните власти у нас.

Процедурите за изследвания зависят от това дали сте контактно лице от първа или втора линия, дали страдате от хронични заболявания, дали попадате в рисковата категория на лица над 60 г., дали сте медицинско лице. Изследване за новия коронавирус не се извършва по желание на гражданите, а след преценка на РЗИ или на лечебното заведение, в което пациентът е хоспитализиран. Изследване по желание може да бъде направено в частна лаборатория.