Около 400 лв/дка е първоначалната инвестиция в бял риган, изплаща се след втората година

Около 400 лв/дка е първоначалната инвестиция в бял риган. В зависимост от схемата на засаждане, за 1 дка са необходими около 3 700 до 5 000 растения.

Около 400 лв/дка е първоначалната инвестиция в бял риган, изплаща се след втората година

Така първоначалната инвестиция на декар е между 200 лв. и 300 лв., за обработка, торене и засаждане може да отидат още около 100 лв. Това каза за „Агрозона“ гл. ас. д-р Станко Станев от Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък.


Добивите през първата година са около 150-170 кг, след втората година билката влиза в активно плододаване и добивите достигат 500-700 кг/дка до 1-1,5 тона от дка. През втората година не се нуждае дори от окопаване. Сортът се размножава вегетативно, поради което цената на стрък е около 5-6 ст.

Културата не е взискателна от гледна точка на условия и разходи за отглеждане. Вирее на всякакви почви при неполивни условия, но с 1-2 поливки добивът се увеличава. Сортът позволява механизирано засаждане, особено ако заготовката на разсада е осъществена в тарелки. Това значително улеснява стопаните, по думите на гл. ас. д-р Станко Станев. При всички случаи обаче ако не се използва хербицид, ще са необходими до 2 окопавания, което отнема около 2-3 човекодни за едно окопаване. Възможно е също механизирано прибиране. В голяма степен това го прави лесна култура за отглеждане и прибиране. Суши се лесно, дори на слънце, но тогава се променя цвета на билката.

Бял риган се отглежда в страната предимно в района на Крумовград и Ивайловград. Малки находища има и в Петрич. Културата не е традиционна износна култура за България, както например розата и лавандулата.

Силно бактерицидно действие

„Хубавото при билката е, че ако не може да се реализира като суха билка, има потенциал да се реализира и като масло. Сортовете, които се отглеждат в България са високопродуктивни, в порядъка между 8 и 12 кг масло от дка. На международния пазар се търсят основно сортовете, които дават 65% карвакрол, което е основната съставка на маслото. Белият риган се търси от производителите на лекарства във ветеринарната медицина, тъй като има много силно бактерицидно действие и се използва за лекуване на животните“, обясни гл. ас. д-р Станко Станев.

Най-изгодно е отглеждането на културата по биологичен начин, като лесно се намира пазар за такива продукти във Франция, Холандия, Германия. В България един единствен сорт бял риган е сертифициран от Държавна сортова комисия за отглеждане и това е Хеброс на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък. Отличава се по продуктивните си качества, като по съдържание на етерично масло превишава 2-3 пъти дивия риган.

Изкупни цени

Около 1,70 лева на кг е изкупната цена на белия риган, а килограм масло струва около 45 до 90 евро, в зависимост от съдържанието на карвакрол, по думите на гл. ас. д-р Станко Станев.

През последните години се увеличава интересът към отглеждане на културата в Добруджа, но много производители срещат някои несполуки при дестилацията и търговията с етерично масло. Така най-сериозните производители си останават в Южна България – Ивайловград и Старозагорско, но те отглеждат основно за сушена билка.