Повишен риск от пожари в 13 области, сред които и Добрич

В 13 области в страната има повишен риск от пожари, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Повишен риск от пожари в 13 области, сред които и Добрич

Става дума за областите Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище.



Над 50 хиляди декара земеделски площи, треви и гори са изгорели до този момент в област Хасково, където все още е в сила бедственото положение в общините Тополовград и Свиленград, каза за "Хоризонт" главен комисар Николай Николов, директор на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Все още не е овладян огънят в южната му част, към границата с Турция. Николов благодари на всички, които помагат

„Благодаря на тези, които се включват - преди всичко Българската армия, доброволци и горски работници. Има едни много плитки дерета с отвесни стени. На практика, не само с автомобил не може да ги преминеш, а и пеша трудно се преминават. Това затруднява изключително нашите действия. И около обяд - ранния следобед, когато излезе вятър, а температурите са високи нещата стават доста по-сложни. В момента ситуацията е значително по-спокойна“.

Под контрол е големият пожар в Ямболско. Край Шумен също е овладян огънят, изгорели там са близо 800 дка борова и широколистна гора, спасени са хиляда декара горски площи. Няма засегнати обитаеми къщи през вчерашния ден в цялата страна.

На половин километър от турската граница хасковското село Маточина снощи беше спасено от огъня.

Пламъците са били спрени на метри от населеното място. Вижда се, че е горяла борова гора, лозя и земеделски площи. На терен има много пожарни автомобили и верижни машини.

Пожарникарите разказаха пред БНР, че около полунощ пламъците са били овладени.

От село Варник и от село Маточина са изведени възрастни хора, а другите са останали да пазят къщите и животните си.

Другият голям пожар - до село Присъдец, също е овладян. Засегнатата площ в двата пожара в Тополовград и Свиленград е около 100 000 декара.

Все още има огнища, които горят близо до турската граница.

Директорът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов даде нова информация за борбата с пожарите в Хасковско. В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" той заяви:

"През вчерашния ден гасиха 127 пожара службите и нашите служители. В момента, ако говорим за пожара, който е в Маточина, Хасковско, сравнявайки с вчера, нещата изглеждат сравнително  по-добре. От три страни пожарът е ограничен. Към момента, застрашени населени места и къщи в тях няма".