Сменят директора на МБАЛ – Добрич

Ще бъде инициирано свикване на събрание за избор на нов директор и промени в съвета на директорите на МБАЛ-Добрич. Това съобщи на брифинг пред журналисти здравният министър Костадин Ангелов. Не него присъства и държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Сменят директора на МБАЛ – Добрич

„Видях неща, които не ми харесаха“, заяви здравният министър във връзка с посещението си в Многопрофилната болница за активно лечение днес. Той коментира, че е забелязал смесване на потоците на пациентите. В единия край на коридора на петия етаж е „чистата” зона, в другия – COVID зоната. По думите на здравния министър всички пациенти се обслужват от един персонал, което също води до риск. Здравният министър сподели още, че е видял и цивилни хора, които влизат в лечебното заведение без лични предпазни средства. На визитата си в лечебното заведение е провел разговор и с гастроентерологът Ивелина Вълчева. Тя покрива Ковид-сектора в бившето Инфекциозно отделение. Припомняме, че секторите за лечение на болните с новия коронавирус в МБАЛ не разполагат с инфекционист и пулмолог.



Костадин Ангелов беше категоричен, че това говори за липса на организация в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Той заяви, че в детайли е запознат с проблемите в здравното заведение. 

„Знам, че медицинският персонал е на ръба на силите си. Болницата в Добрич не е изключение от всички лечебни заведения. Тук нещата са малко по-различни по отношение на спецификата на лечебното заведение, териториалното му разположение, близостта му с Варна. Аз не съм убеден, че не е възможно да се направи организация такава, че да се мобилизират хората по начин, който да е удобен за всички“, каза здравният министър.

 „Болниците не трябва да са източник на зараза. Нещо, което не мога да кажа за Добрич. Това се дължи на лоша организация“, подчерта държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Във връзка с разпространението на новия коронавирус, Кунчев каза, че ситуацията не е добра и допълни, че не е драматична. Той даде статистика за май месец, когато е не са били регистрирани случаи на Ковид-19, през юни са 7, за юли 301, а за август около 550 при запазване на настоящата тенденция. По думите му притеснителното в случая е, че циркулацията на вируса е интензивна. 

"Всички случаи са дифузно пръснати и засегнаха всякакви институции. Циркулацията на вируса в област Добрич е интензивна. Може да срещнете вируса на много места", каза още той.   

Специалистите отново призоваха за спазване на противоепидемичните мерки. По думите на Ангел Кунчев към края на годината, когато се очаква и сезонният грип, ситуацията може да стане неуправляеми.