Работна група ще даде отговори на въпросите, свързани със започването на новата учебна година по време на пандемия

До края на август месец работна група ще даде отговори на въпросите, свързани със започването на новата учебна година по време на пандемия. Това съобщи проф. Костадин Ангелов по време на посещението си в Добрич.

Работна група ще даде отговори на въпросите, свързани със започването на новата учебна година по време на пандемия

Той уточни, че предвид наближаващата присъствена учебна година, съвместно с Министерството на образованието и науката, е създадена работна група, която от страна на здравното министерство включва ресорен заместник-министър, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и специалисти по здравен контрол. 



Здравният министър каза, че ако се наложи да се правят PCR тестове на ученици и техните преподаватели, ще бъдат безплатни. Работната групата, в която участват и родителски организации, учители и синдикати, е провела няколко срещи. До края на август се очаква те да дадат отговори на всички въпроси, свързани със започването на новата учебна година. 

На журналистически въпрос, свързан с ваксинирането срещу новия коронавирус, Костадин Ангелов отговори:

„България участва като държава членка на Европейския съюз в общото споразумение с Европейския съюз. Ние сме заявили и подписали участието си в това споразумение, съгласно което като се произведе ваксина, отговаряща на Европейските стандарти и норми за безопасност и да бъде доказано ефективна, българските граждани ще имат достъп. Работим с всички държави членки на европейския съюз“

Здравният министър посочи още, че предвиденият брой на ваксините е два милиона. Те ще са предназначени за хората от уязвимите групи, сред които възрастните, с хронични заболявания и медицинския персонал. Ваксинирането няма да бъде задължително и ще е напълно безплатно.