Европа очаква най-слабата реколта от ябълки за последните 3 години

Производството на ябълки в Европа ще бъде най-ниското за последните три години, прогнозират експерти от Световната организация за ябълки и круши, цитирани от east-fruit.com.

Европа очаква най-слабата реколта от ябълки за последните 3 години

Реколтата от ябълки ще бъде с 1% по-ниска от миналата година. Следователно цената на този плод пък ще е доста висока. По-рано се смяташе, че реколтата от ябълки ще е от по-високи количества, а същевременно се оказа 0.8 милиона тона под средното за последните пет години.



Освен това се очаква промишлеността да се сблъска с недостиг на работна ръка по време на реколтата. Причината е втората вълна от коронавирус в Европейския съюз. Част от реколтата може да бъде загубена напълно, казват земеделските производители.

Между другото, в Полша тази година реколтата се очаква да нарасне със 17%, но да намалее с 4% спрямо последните три години. Във Франция спадът с 13% ще доведе до най-ниската реколта от много години насам . В Германия – намаление с 4%. а в Италия прогнозата е за същата реколта като предишните години.

Най-големият вносител на ябълки в света е Русия. Тъй като доходите на руснаците по време на пандемията значително намаляха, тази година импортът на плодове ще намалее.

Търсенето на ябълки в Европейския съюз се увеличи поради пандемията. Междувременно две години подред имаше неблагоприятно време за плодовете, което също увеличи консумацията на ябълки сред населението.