Вандали повреждат съоръжения в Генерал Тошево

Безвъзвратно изгубени ли са моралът, възпитанието и личната отговорност, попитаха от Община Генерал Тошево

Вандали повреждат съоръжения в Генерал Тошево

От пресцентъра на добруджанската община съобщават за извършени вандалска прояви. Детски и спортни площадки са повредени, счупени са пейки, липсват парчета от съоръжения за деца, има и изписани непристойни надписи. От местната администрация написаха текст, чрез който целят извършителите на тези действия да се замислят, че сме родени да сме създатели, а не разрушители. 



„Както всички знаем през последните години в град Генерал Тошево се направи много за децата. Общината монтира няколко чисто нови площадки на възлови места. Накъдето и да се обърне човек, ще ги види. Чисти, пъстри, цветни и модерни. Дали са здрави и устойчиви като онези старите от едно време – железните, това вече е друга тема. Сега просто би трябвало да са по-безопасни. Но някъде тук се появява пандемията (така популярната напоследък дума, описваща неконтролируема зараза). Точно така – заразата на дребното хулиганско разрушение. Буквално при това. Бързо след монтирането на ново съоръжение в града, ставаме свидетели на строшени детски и спортни площадки, счупени пейки, непристойни и грозни надписи, липсващи парчета от катерушки, пързалки и люлки.     

Доколкото може Община Генерал Тошево подновява и ремонтира изключително бързо и в кратки срокове пораженията върху площадките. Заковава се счупеното, подновяват се дъските, боядисват се съоръженията. За жалост обаче не може да бъде подновено мисленето на тези, които чупят и рушат. А това са … нашите деца!

На кого му пречи хубавата и цветна детска площадка? Защо дори на голяма част от родителите не им пука какво правят децата им и никой не си взема бележка? Защо днес си по-голям пич, ако счупиш някоя пейка, отколкото да спреш приятелите си миг преди поредния ритник върху нея с думите „Спрете, недейте!“? Защо не можем да пазим? Не можем и да уважаваме. И кой е виновен? Явно не ни стига съзнанието и ни трябва друг механизъм. Но какъв? Въпроси, въпроси, въпроси. И всичките остават без отговори!  

Община Генерал Тошево вложи хиляди левове в тези детски площадки. Хиляди левове, идващи от джоба на данъкоплатците. От нашите джобове. И сега нашите деца чупят тези площадки, които са направени с нашите пари… Така ли изглеждаха всички съоръжения, само преди 2-3 години? Категорично не! И затова се питаме, къде всъщност зимува самосъзнанието на човека? Кога се кова – в първите седем или цял живот?

Ще завършим този текст по следния начин: Природата е дала на всекиго енергия. Тя обаче е творческа. Превръща се в разрушителна само тогава, когато бъде възпрепятствана. Защо младежите трошат безогледно и още по-важно – възразяват, отговарят и ругаят нагло, когато по-възрастни им направят забележка? Появил се е някакъв възел, някакъв бъг, някакъв проблем. Може би далеч назад. Може би в семейството и възпитанието се корени неразбирането в незрялата глава на подрастващия, че той е дошъл на този свят, не да руши, а да създава. Може би не е късно да спрем за миг, да погледнем собствените си деца и да се запитаме – какви хора растат в домовете ни? Имаме ли вина за тяхната агресия? Можем ли все още да променим нещо? Защото от нас също зависи утрешните пораснали хора да създават, да творят и да бъдат полезни“.