Доц. Мангъров: Децата трябва да тръгнат присъствено на училище

"Децата трябва да тръгнат присъствено на училище, но трябва да се затегнат мерките по отношение на хигиената в училищата. Да работят всички умивалници, да има сапун и кърпи за бърсане. Нищо повече". Това каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

Доц. Мангъров: Децата трябва да тръгнат присъствено на училище

Според него мерките, обявени от Министерството на образованието, са правени от хора, които сякаш никога не са влизали в училище и не са се занимавали с деца:


"Всеки, които казва, че децата трябва да носят маски, е човек, който не се е занимавал с деца".

В предаването "12+4" доц. Мангъров коментира създадената в Русия ваксина срещу Covid-19:

"Може да се каже, че е постигнат един много сериозен успех. В технологично отношение, правенето на една такава ваксина не е проблем, въпросът е, че всяка такава ваксина трябва да бъде изпитана по отношение на нейната ефективност и безопасност. Тези изпитания са най-трудното при производството на една ваксина, защото отнемат време".

По думите му в днешно време се говори за медицина на доказателствата и едно такова поставяне на ваксината на една от дъщерите на руския президент Владимир Путин не е доказателство за нейната безопасност и ефективност.