Чрез ежеседмична видеоконферентна връзка здравният министър ще бъде информиран от регионалните здравни инспекции за актуалната епидемична обстановка

Днес здравният министър проф. Костадин Ангелов е провел видеоконферентни разговори с директорите на всички регионални здравни инспекции на територията на страната, съобщават от ведомството.

Чрез ежеседмична видеоконферентна връзка здравният министър ще бъде информиран от регионалните здравни инспекции за актуалната епидемична обстановка

Тази практика ще бъде ежеседмична, като целта е Министерството на здравеопазването да бъде своевременно информирано за епидемичната картина на територията на всяка от административните области и за евентуални нововъзникнали проблеми, чието решаване изисква координация с МЗ.



Днес, в рамките на двучасовата конферентна връзка, всяка от регионалните здравни инспекции е докладвала актуалните данни за разпространението на COVID-19, в това число и за надзора по спазване на карантината; за осигуреността с лични предпазни средства и дезинфектанти в РЗИ, в центровете за спешна помощ и в лечебните заведения на територията на съответната област; за свободните легла за консервативно и интензивно лечение на пациенти с COVID-19.

Към днешна дата всички регионални здравни инспекции, както и центровете за спешна помощ и лечебните заведения в съответните области, разполагат с достатъчни количества и резерви от лични предпазни средства и дезинфектанти. Във всички административни области има достатъчен брой легла за пациенти с COVID-19.