Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 10 до 14 август

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Общо два медала завоюваха представителите на СКЛА „Добрич“ на проведения в София национален шампионат за мъже и жени. Очаквано добруджанци имаха най-сериозно присъствие в дисциплините по хвърляния.



Четири лица от медицинския персонал и 11 пациенти от общо 25 в частен център за хемодиализа в Добрич са положителни на заболяването COVID-19. Центърът се намира в сградата на Втора поликлиника в града. Извършена е  реорганизация на работата на центъра, за да продължи дейността му. Осигурен е самостоятелен вход за всички пациенти, за да не се смесват потоците.

С плакати „Дайте ни водата, за която плащаме”, „Писна ни от това безводие, децата ни са жадни”, „Водата е живот. Не ни отнемайте правото на живот”, жители на с. Дончево се събраха пред сградата на ВиК - Добрич. Протестиращите изразиха недоволството си от честото и продължително спиране на водата в селото.

"Към момента в област Добрич няма населени места на воден режим", съобщават от водното дружество. Поради авария на сондажна помпа в помпена станция „Дулап Кулак“ временно без вода за две денонощия е било с. Дончево, но още на 10 август през вечерта водоподаването в населеното място е възстановено.

Ще бъде инициирано свикване на събрание за избор на нов директор и промени в съвета на директорите на МБАЛ-Добрич. Това съобщи на брифинг пред журналисти здравният министър Костадин Ангелов. Не него присъства и държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Главният прокурор Иван Гешев участва в работно съвещание с добрички магистрати от Районната и Окръжната прокуратури. В срещата са участвали и следователи. Посещението е част от продължаващата обиколка на главния прокурор в страната,с която цели да се запознае лично със състава. 

В началото на септември е предвидено да започне ремонтът на 3,9 км от третокласния път III-901 Българево - Каварна, в участъка от разклона за местност „Дълбока“ до град Каварна. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" след отправено запитване от Добрич Онлайн. 

Окръжната прокуратура в Добрич е възложила на Регионалната здравна инспекция да извърши проверка на Многопрофилната болница в града, във връзка с получен сигнал от медицинско лице за нарушаване правилата на карантината. Това съобщи на брифинг днес окръжният прокурор Радослав Бухчев.

Зам.-председателят на Окръжен съд – Добрич съдия Адриана Панайотова получи „личен почетен знак първа степен - златен“ и парична награда в размер на 1000 лева за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Отличието се присъжда от Съдийската колегия на ВСС по повод пенсионирането на магистрата.

Двата Центъра за подкрепа за личностно развитие – Центърът за работа с деца и Ученическото общежитие в Генерал Тошево са спечелили проекти по Националната програма „Предоставяне на съвременни условия за работа на децата и учениците в центрове за подкрепа за личностно развитие”.

Състезателят на шахматен клуб "Енергия 21" в гр. Добрич FM Момчил Петков с личен треньор м.с. Тодор Тодоров, покри първа норма за званието на ФИДЕ - Международен майстор по шахмат. Това поредно отличие за Момчил Петков се е случило на турнира „First Saturday“ в  Будапеща, организиран от Ласло Наги, който е създател на интелектуална работилница в Унгария. 

Пленумът на Висшия съдебен съвет взе решение, считано от 01 януари 2021 г. да бъдат закрити 38 районни прокуратури в страната. Сред тях са тези в Генерал Тошево, Каварна и Балчик. Пленумът на Висшия съдебен съвет единодушно гласува „за“ предложението на главния прокурор Иван Гешев за стартиране на трета вълна на окрупняване на районните прокуратури в страната.

Директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова откри изложба в Каварна с намерените при разкопките на нос Калиакра през 2019 година уникални артефакти. Сред тях беше и златния пръстен печат, принадлежал на някогашен управител на Калиакра на име Георги. Той има много детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. 

Нов рок фестивал „Язовира – село Одринци“ ще радва почитателите на по-тежката музика през следващия месец. Той ще премине през мотото „Ритъм над водата“. Различното при него ще бъде, че първоначално всяка група ще свири поотделно, а след това всички заедно ще изпълнят песента „Knockin On Heaven's Door“ във версията на Guns N' Roses.