Надпис „Добрич“ оцветяват малките посетители на глобалния пикник, той ще бъде поставен в центъра на града

Пикник „Добрич в бъдеще време“ се провежда в градския парк „Свети Георги“ днес.

Надпис „Добрич“ оцветяват малките посетители на глобалния пикник, той ще бъде поставен в центъра на града

Събитието е част от инициативата „Глобален Добрич“. Целта на пикника е да се съберат хора от различни възрасти и професии, които да дадат идеи за развитието на града. За трета година инициативата „Глобален Добрич“ провежда подобни събития. 




Официално откриване направи кметът на Община Добрич Йордан Йорданов:

„Добрич в бъдеще време започна като една инициатива от много различни хора, обединени от идеята как и по какъв начин могат да се реализират добри примери и идеи, заимствани от добричлии и българи от всички краища на планетата. Ще дам най-яркият пример, който успяхме да реализираме, това е Фермерският пазар. Тази идея се обсъждаше на едно от първите издания, тя вече е факт. Много от нещата, които си говорите днес, съвсем реално те да могат да бъдат реализирани не само през Общината, но и през различните неправителствени организации“


Различното в събитието тази година е, че мероприятието се провежда на поляна, затова носи и името глобален пикник. В него е включен и панаир на неправителствените организации в града. 

„Това са организации, работещи за просперитета на гражданите на Добрич. Тук са от няколко неправителствени организации, работещи с деца, граждански организации за доброволчество, екология и активност до „ХобиСклуб“, които са главно възрастни хора. Това изключително много ни радва“, сподели един от организаторите арх. Надежда Пампорова.


Тя коментира, че след други подобни срещи, организирани от „Глобален Добрич“, инициаторите анализират коя от дадените идеи може да бъде осъществена лесно и достъпно, след което я предлагат на общинското ръководство за обсъждане.  Такива идеи са Фермерски пазар в Добрич, който вече се провежда и в Балчик, както и филмовото предизвикателство „Красив Добрич“. 

„Темите, които не могат да се изпълнят веднага залягат в умовете на властимащите, а защо не и отново за обсъждане сред гражданите, за да могат да бъдат направени първите стъпки за осъществяването им“, посочи още арх. Пампорова. 



В рамките на събитието за децата са предвидени различни образователни и забавни дейности. Сред тях е оцветяване на конструкция с надпис „Добрич“, която след това ще бъде поставена в центъра на града. Идеята е малките посетители на глобалния пикник да изпълнят надписа с цветове като потопят ръката си в боя със специална за това ръкавица. Инициативата е на младежките клубове „Интеракт“ и „Ротаракт“. 




В разнообразната програмата ще бъдат дискутирани четири теми, свързани с култура, спорт, гражданска активност и икономическо развитие. Една от темите е „Гражданско участие и младежко овластяване“, която ще бъде представена от един от организаторите Камен Киров. 

„Младежите стават по-активни и будни. Това е неизбежно, тъй като темпото на живот около нас се вдига. Няма как те да не искат, гонейки собствените си цели, да са активни“, сподели за наблюденията си той.

Относно осъществяването на идеите, дадени по време на събитието, Камен Киров сподели, че в основна степен това зависи от хората, които ги дават и участват в реализирането им.

„Ако имаме гражданска общност, хора, които искат да участват и намират защо е важно да се включат, това означава, че една идея няма да се цензурира, защото е трудна или този, който я е предложил няма капацитета да я изпълни. Дори нещата, които изглеждат нереалистични, нека да им се даде гласност“, призова Камен Киров. 



Проявата е подкрепена от Община Добрич в рамките на Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност. Тя се провежда на поляната между ресторант „Мечока Бен“ и ПМГ „Иван Вазов“ в градския парк. По програма е предвидено глобалният пикник да продължи до 22 часа.