По-строги мерки срещу Covid-19 в Гърция от днес

В Гърция се увеличава броят на районите с извънредни мерки срещу коронавируса. Затягат контрола и тестват пристигащите от почивка на гръцките острови.

По-строги мерки срещу Covid-19 в Гърция от днес

Удължиха всички мерки до 24-ти август.


Няма информация за заразени чуждестранни туристи по време на почивката в Гърция.

Област Атика, където се намира Атина, увеличава застрашително броя на новозаразените случаи с коронавирус. От днес вземат проба от пристигащите от островите на пристанищата Пирея и Рафина. Властите се опитват с тази мярка за ограничат разпространението на вируса в областта.

Три острова - Порас, Парос и Антипарос остават под карантина до 24-ти август.

Под строг контрол е спазването на вечерния час за затваряне на заведенията. Последният случай е глоба от 43 хиляди евро за заведение на Халкидики за неспазване на дистанция между клиентите.

От днес максималният брой на позволено събиране на хора е 50 души.

По нареждане на министъра на здравеопазването всички медицински служители се тестват след завръщане от отпуск, независимо къде са почивали.

През граничния пункт "Какавя" на границата с Албания се допускат не повече от 750 души на денонощие и то с отрицателен тест.

Не се изисква вече сертификат за тест за шофьорите на тежкотоварни автомобили, които преминават през "Кулата-Промахон". Това е единственият сухопътен граничен пункт, който работи денонощно.

От днес пътниците, които пристигат на гръцки летища от Швеция, Чехия, Белгия, Испания и Нидерландия, също ще трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пътуването, за да влязат в страната.

Източник: БНР