Утре се очаква да има яснота дали лабораторията за PCR тестове ще бъде разкрита в ДКЦ II

Утре, до края на деня, се очаква да има яснота дали лабораторията за PCR тестове ще бъде разкрита в Диагностично-консултативния център ІІ в Добрич. Това съобщи за медията ни директорът д-р Валери Веселинов, който уточни, че административната част по работата за откриването й изисква време.

Утре се очаква да има яснота дали лабораторията за PCR тестове ще бъде разкрита в ДКЦ II

“Има доста неща, които трябва да се направят. Организационно не е лесна работата, техниката е най-лесният момент. Изисква се логистика, подготовка на помещенията. Тази лаборатория трябва да бъде вписана в националния списък на лабораториите, които имат право да го правят, за да бъдат тези резултати легитимни пред всички институции”, каза той.


Д-р Веселинов коментира още, че съответната техника за лабораторията струва около 70 000 лева.

Работи се по разкриване на лаборатория за PCR-тестове в Добрич 

Стана ясно, че зърнопроизводители имат готовност финансово да подпомогнат разкриването на лаборатория за PCR тестове. Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова сподели, че още в началото на пандемията е била събрана сума за закупуване на апаратура за тестове в Инфекциозното отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Отделението по инфекциозни заболявания в болницата, обаче, затвори поради липса на персонал. 

“За голямо съжаление д-р Йовева напусна и нямаше специалист, с който да контактуваме и да одобри техника, която да бъде закупена. Парите останаха в съюза. Чакаме, за да може да ги инвестираме на правилното място”, обясни Радостина Жекова.  

До момента всички проби от РЗИ се изпращат за изследване в УМБАЛ "Света Марина" във Варна. Отварянето на лаборатория в Добрич значително ще улесни работата на РЗИ, както и на хората, които искат да се изследват доброволно.