Родители от Добрич: Децата трябва да са в класните стаи

Учебната година у нас ще започне присъствено, но се обсъждат и варианти за преминаване към дистанционна форма на обучение в случай, че епидемичната обстановка във връзка с COVID-19 се усложни. Потърсихме за мнение родители от Добрич, попитахме ги дали предпочитат да пуснат децата си на училище на есен, или те да продължат обучението си във виртуална среда.

Родители от Добрич: Децата трябва да са в класните стаи

Майките и бащите са категорични, че предпочитат децата им да учат в реална среда, но някои от тях имат известни опасения. По думите им дистанционното обучение не е толкова ефективно, като това в училище. Стоенето пред компютрите и липсата на социални контакти с връстниците не се отразява добре на малчуганите. 


Надежда Иванова е майка на бъдещ първокласник и не иска да лишава своя син от емоцията и вълнението, когато за първи път пристъпва прага на училището. „Ще пусна сина си на училище при строго установени правила, а не в условията на хаос. Ако ще е хаос, по-добре да сме онлайн. Трябва да свикнем да живеем с това, а не да се превръщаме в параноични хипохондрици. Дори и по време на война е имало училище”, сподели тя. 

Диляна Иванова е майка на трима синове, двама от които ученици. „Ще ги пусна на училище, разбира се, те така или иначе по цял ден са навън и общуват с други хора, защо да не ходят и на училище. Това с коронавируса ми се струва доста несериозно вече. Докога ще се дезинфекцираме и ще се крием вкъщи? Животът продължава, всичко си работи, сметките си вървят…”, категорична беше тя. 

„99% съм „за” присъствената форма на обучение, защото за мен е важен социалният контакт и по-добрата усвояемост на учебния материал. А това става най-пълноценно реална среда”, каза Вехлиджан Ахмедова.

Като майка на ученик, Миглена Александрова е на мнение, че децата трябва да са в класните стаи. „Стотици учени излязоха и заявиха с пълно гърло, че този вирус няма да спре, докато обществото не създаде имунитет, това е положението. Все още не можем да стигнем бройките на смъртните случаи от свински грип, а ежедневно ни набиват в главата колко е страшно. Животът трябва да продължи да тече с или без измислена пандемия, защото колкото и да вярвах, че нещата са сериозни, толкова повече се убеждавам, че не са. Да, има хора, които няма да го преживеят, има хора, които ще го преболедуват тежко, но едни 80 процента от населението на земята даже няма да разбере, че е боледувало! Е, кому е нужно да спре света заради това?!”, заяви тя. 

Таня Великова коментира, че ще пусне детето си на училище ако има учебна дейност. „Той излиза, вижда се с негови приятели, сега е на почивка с баща си. Според мен трябва да учат в училище, а не онлайн, тъй като така нищо не научават. Не се притеснявам от коронавируса, мисля, че това е обикновен вирус, а така или иначе вируси има по всяко време. Изобщо не съм се и замисляла дали ще го пусна или не, а и той иска да си ходи вече на училище”, сподели младата майка. 

Таня Митева е майка на две деца. Тя смята, че е по-добре децата да ходят на училище. „Едно е родителите да обясняват, съвсем друго е учителят, който е обучен за това нещо. Някои от децата нямат нужната техника. Моята дъщеря не иска да влиза във виртуалната класна стая, на нея й липсва реалната такава. Понякога се случва връзката да прекъсне, или да не се чува какво говори учителят, което напряга децата и ги вкарва в ненужни стресови ситуации”, сподели Митева. 

Милен Няголов не е съгласен с обучението от вкъщи и изолацията на децата. „Липсата на движение и постоянното стоене вкъщи могат сериозно да навредят на детското здраве, водят до затлъстяване при подрастващите, което не е никак добре”, коментира той. 

Според Юлияна Тодорова дистанционното обучение може да остави неграмотни поколения. „Определено ще го пусна на училище, защото по-добре ще му обясняват учебния материал. След дистанционното обучение се наложи цяло лято да плащаме частни уроци, за да навакса по математика”, сподели тя. 

„Предпочитам дъщеря ми да е на училище, но предвид ситуацията и ограниченията - да са с маски и да са на смени, не е добре за децата. Другото, което ме притеснява е ученето вкъщи, засипват ги с ненужен материал и пишем домашни до 22-23 часа, очаква се да сме на линия 24 часа 7 дни в седмицата, да пращаме снимки на домашни, а като работещи родители ние нямаме нервите и времето да се занимаваме и с това. Всичко това се отразява и на оценките на децата ни”, каза Стилияна Стефанова. 

„Децата трябва да са на училище, от вкъщи не е учене, дори те самите го намразиха, без да излизат, без да имат социални контакти, цял ден пишат домашни, губи се и връзката между учител и ученик, която е изключително важна. Но най-вече никой не се справя с поставените му задачи”, категорична е Маринела Георгиева, която е майка на три деца.