Днес е Международен ден в памет на жертвите на робството и неговата забрана

Днешният ден е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден в памет на жертвите на робството и неговата забрана. Поводът е въстанието на робите в Санто Доминго на 22-23 август през 1791 година.

Днес е Международен ден в памет на жертвите на робството и неговата забрана

Робството е социално-икономическа система, при която хора (наричани роби) са разглеждана като собственост, при което те не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане, като са лишени от правото да се придвижват, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си, а в някои правни системи собствениците дори имат правото да убиват своите роби. 



В Древен Рим с официалното си освобождаване робът е получавал всички граждански права, с изключение на правото да заема държавна длъжност. Децата на освободения роб получават статут на пълноправни граждани. Парламентът на Британската империя забранява робството в почти всички свои територии през 1833 година. В САЩ забраната влиза в сила през 1865 година.

Робството е официално забранено във всички държави в света, но според различни оценки броят на съвременните роби е между 12 и 27 млн. души - едно от най-ниските относителни нива в световната история. Повечето от тези хора са дългови роби, главно в Южна Азия, които са загубили свободата си като обезщетение за неизплатени задължения. В развитите страни съвременното робство е свързано преди всичко с трафика на хора, главно на жени и деца с цел проституция.