4 лесни решения за опасни вредители

Използвайте репей, лук, картофени дръжки и змийско мляко

4 лесни решения за опасни вредители

Натуралните средства за борба с вредителите отдавна са предпочитани от хората, които държат на чистото производство на зеленчуци и плодове. Срещу листни въшки, акари и смучещи насекоми ще ви помогнат луковите люспи. ½ кофа плътно насипани лукови люспи се заливат с вода, загрята до 70 градуса и се киснат в продължение на 1 денонощие. Прецедете, разредете с вода в съотношение 1:2 и обработете растенията.



От зелевия молец и зелевата пеперуда ще ви защитят листата на репея. Наситнете тази маса и запълнете с нея 1/3 кофа и залейте догоре с вода. След 3 дни прецедете настойката и опръскайте зелето. Направете това 3-4 пъти през 7-10 дни.

С листните въшки и паяжинообразуващия акар на краставиците и зелето ще се справи настойката от картофени растения: 1 кг свежа наситнена зелена маса се залива с 10 л вода и се кисне в продължение на 5-6 часа. Прецедете и веднага опръскайте повредените растения.

Срещу листните въшки ще ви помогне и растението змийско мляко. То се кисне в съотношение 1:10 с вода в продължение на денонощие, прецежда се и се обработват растенията. В плодната градина настойката е ефективна срещу щитоносни въшки, трипси и бълхи.

За да защитите насажденията от лукова муха, смесете тютюнев прах и растителна пепел в равни части, посипете почвата в лехата с лука и чесъна. С растителната пепел можете да опрашите и картофите срещу колорадски бръмбар.