Ясни са отличените участници в Националния конкурс за млади поети „Георги Давидов” - Шабла

Отличени са участниците в тазгодишното издание на Националния конкурс за млади поети „Георги Давидов” - Шабла. Проявата носи името на рано отишлия си поет.

Ясни са отличените участници в Националния конкурс за млади поети „Георги Давидов” - Шабла

Жури, с председател Елка Няголова - поет, председател на Славянската академия и главен редактор на сп. „Знаци”, и членове Надя Попова - член на УС на СБП и главен редактор на в. „Словото днес” и Мариян Жечев - кмет на Община Шабла, са оценявали творбите на 98 автори. Участниците са били разпределени в две възрастови групи - до 15 и след 15-годишна възраст. 


Номинирани в първата възрастова група са Божана Славкова от Бургас, Виктория Недялкова от Дряново, Касандра Недялкова от Дряново и Славея Минчева от Варна.

Отличени във втора възрастова група са Веселин Веселинов, който е родом от Сливен, но живее в София, Деница Ангелова от с. Хърлец, Община Козлодуй, Дилян Димитров от град Омуртаг, Мартин Трошанов от София и София Милева от Хасково.

При изключително висока конкуренция, близки резултати и посочени качества на участниците, журито е определило и лауреатската позиция. С нея ще бъде наградена 29-годишната София Милева от Хасково.  Тя е завършила българска филология и работи като учител. Първите си стихотворения публикува в сборника „Обо всем понемногу“ през 2015 г., а по – късно в изданията „Отвъд кориците“, „Ардински глас“, „Родопско утро“, „Речник на страданието“, „Алманах на съвременна българска поезия“ . Има награди от националните конкурси „Есенни щурци“, „Усещане за любов“, „Любовта...“, „Биньо Иванов“, „Владимир Башев“, „Вино и любов, любов и вино“, шестнадесети национален конкурс на името на Пенчо Славейков“ и др. През 2019 година е издала дебютната си стихосбирка „Грехопадение“. Втората й книга ще бъде факт през декември 2020 г.