Здрави очи и добра памет дава десертното грозде

Сезонните летни плодове вече започват да изчезват от сергиите, но на тяхно място се появява ароматното и вкусно грозде.

Здрави очи и добра памет дава десертното грозде

Бяло или червено, със семки или без, разнообразието от вкусове и сортове е голямо и всеки може да открие „своя“ вкус на пазара. Не трябва да забравяме обаче, че освен приятен аромат и много вкус, десертното грозде може да донесе и ползи за здравето ни. Страхотен вкус и много витамини  събира всяко зрънце от десертното грозде. Въпреки че съдържа захар,  плодът имат нисък гликемичен индекс и не изглежда да повишава нивата на кръвната захар. Яденето на  грозде обаче може да е от полза и за  здравето на мозъка , както и да засили паметта.



Какво показват проучванията

В 12-седмично проучване  при 111 здрави възрастни човека,  добавка от 250 мг грозде на ден значително подобрила резултатите при когнитивен тест, измерващ внимание-то, паметта и езика в сравнение с изходните стойности.

Друго проучване при здрави млади хора показало, че пиенето на около 230 мл гроздов сок дневно забързва мисълта, подобрява паметта и въздейства положително на настроението 20 минути след консумация.

Какви са другите ползи от консумацията на грозде

Освен това в гроздето се съдържат  антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Няколко проучвания доказват, че тези  съединения помагат за предпазване на очите от увреждане от синя светлина.

Растителните химикали, открити в него също така могат да предпазят от често срещани очни заболявания. Според прегледно проучване ресвератролът от съставът му може също да помогне за предпазване от глаукома, катаракта и диабетно заболяване на очите