Група добричлии изпратиха писмо до институциите заради системното обгазяване на града

Едно от исканията им е Община Добрич да създаде организация и контрол за предотвратяване на изгаряне на отпадъци от лавандула и други етерични култури

Група добричлии изпратиха писмо до институциите заради системното обгазяване на града

Писмо до кмета на Добрич Йордан Йорданов, Общинския съвет на Добрич, областния управител Красимир Кирилов и Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна са изпратили група добричлии. То е входирано от Веселин Стоянов, Галина Димитрова, Иван Петров, Николай Мирчев и Пенка Иванова, а причината - системното обгазяване на Добрич и разкриване на нерегламентирани сметища. 


“В продължение на месец и половина Добрич е обгазяван в различни части. Това доведе до масово недоволство от страна на гражданите, ние също сме от тях”, заяви Николай Мирчев.

В писмото се посочва, че преди три дни в различни части на Добрич се е усещала задушлива миризма, получена от изгарянето на отпадъка при преработка на лавандула. Стъблата и стърнищата съдържат остатъчни етерични масла, които при изгаряне се освобождават във въздуха и обгазяват различни райони на града. 

Изходът, според специалистите, е отпадъкът да се третира като вторичен продукт, да се преработва в депата и след като престои 2-3 месеца, да се разхвърля в полето като тор. В същото време, ако отпадъкът остане на площадката до дестилерията, фирмата подлежи на санкции. 

Производители на етерични масла искат промяна на Наредба на екоминистерството

Според гражданите,входирали писмото, в Добруджа проблемът е наистина голям, но трябва да се разбере, че изгарянето на остатъчната маса не е решение. Лошата и задушлива миризма идва от гнилостните процеси, които протичат в нея и особено неприятно се усещат, когато се запалят. 

В писмото се посочва още, че при струпване на големи количества отпадъчен материал на площадката до дестилерия или в депо има реална опасност от самозапалване.

Исканията към Община Добрич са да бъде създадена организация и контрол за предотвратяване на изгаряне на отпадъци от лавандула и други етерични култури; да се предоставя своевременна информация в случай на обгазяване или замърсеност на въздуха; да се провери спазват ли се законовите изисквания при внасяне този вид отпадъци по вреда РИОС - Варна, Община, Регионално депо - Стожер.

В заявлението гражданите пишат, че преди дни са установили, че десетки растителни отпадъци от дестилерия за етерични масла „Есетере“, получени след преработка на лавандула, усилено се приемат в Регионалното депо в Стожер, което е нерегламентирано.  

„Не искаме да бъдем категорични, защото категоричното е обвинение. За всички дестилерии като цяло не е решен въпросът с отпадъка“, подчерта Мирчев.