Фотоизложба, посветена на 80-годишнината от Крайовската спогодба, представят в центъра на Добрич

Фотоизложбата „Добруджа 1940 г.“ на Регионалния исторически музей в Добрич ще бъде експонирана на площад „Свобода” на 7 септември от 9:00 до 18:00 часа.

Фотоизложба, посветена на 80-годишнината от Крайовската спогодба, представят в центъра на Добрич

Експозицията е част от мероприятията, организирани от Община град Добрич във връзка с 80-годишнината от подписването на Крайовския договор на 7 септември 1940 г. и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. 



С богат снимков материал хронологично се проследява подписването и прилагането на договора. Показани са моменти от работата на нашата делегация в Крайова, тридневните тържества в страната, влизането на българската администрация в Южна Добруджа. Проследява се и навлизането на българската армия в областта, което става в периода 21.09.1940 г. – 1.10.1940 г. Показано е и преселването на нашите сънародници от Северна Добруджа.

Изложбата ще гостува и в град Варна, като официалното и откриване ще бъде на 11 септември, от 16.30 ч. в зала „Север“ на Археологическия музей. Заедно със снимков материал ще бъдат показани и лични вещи и документи на генерала от артилерията Георги Попов, член на българската делегация в Крайова, назначен за генерал-управител на Южна Добруджа след подписването на договора. Посетителите ще могат да видят и реликви, свързани с посрещането на българската армия в град Добрич на 25.09.1940 г. Специалистите от РИМ – Добрич са подготвили и мултимедийна презентация със заглавие „Добруджа зове“, която проследява паметните събития от есента на 1940 г. Тя ще бъде качена на сайта на РИМ – Добрич и на сайта на Община град Добрич.