Чрез иновативен метод разчитат артефакти в Държавния културен център “Двореца” в Балчик

13 от множеството артефакти и архитектурни елементи, разположени във външните части на Държавния културен център “Двореца” в Балчик, са били заснети по иновативен метод в началото на тази година.

Чрез иновативен метод разчитат артефакти в Държавния културен център “Двореца” в Балчик

Методът се реализира по проект на "Двореца", Националния исторически музей и Консорциум ИНФРАМАТ.



Директорът на “Двореца” в Балчик сподели, че е била впечатлена от заснемането на възпоменателната плоча, посветена на градинаря на културната институция Жул Жани.

“Никога не съм си представяла такова майсторско ювелирно изпълнение на надписа, наистина уникално. Просто трябва да си изключителен майстор. Такова нещо съм виждала единствено по златни накити, скъпоценни или ювелирани изпълнения”, каза тя.

Надписът е майсторско изпълнение. Чрез него Мария благодари на своя градинар, че е изпълнил мечтите й.

Иновативният метод на заснемане е чрез рефлексно-преобразователна фотография. Това е фотографски метод, който улавя повърхността, формата и цвета на обекта. Чрез многократни заснемания с различно местоположение на светлинния източник се получава интерактивно изображение. То дава подробна информация относно характеристиките на материала – текстура, релеф, дълбочина и т.н. С този метод се разкрива информация за обекта, която не се долавя по друг начин. 

На практика обектът бива заснеман с фиксирано местоположение на камерата и осветен под различни ъгли с насочена светлина (светкавица или силна лампа), подредена по определен начин и на определено разстояние. След това всички фотографии се обработват със специализиран РТИ софтуер. Полученият краен продукт е РТИ файл – двуизмерно изображение, наподобяващо триизмерен модел, представящ подробна информация относно повърхностните характеристики на заснетия обект. Този файл може да бъде много подробно разглеждан без да се налага присъствието на наблюдаващия до обекта или обратно. По този начин може да се направи подробно изследване на повърхностния релеф на обекта навсякъде и по всяко време без той да бъде местен. 

Този вид заснемане е изключително подходящ за проучване на обекти от културно историческото наследство от всякакъв вид и размер. Сполучлив е в изследването и разчитането на надписи от стенописи, големи и малки каменни плочи, релефи, монети, ръкописи и други.

Съвместната работа по опазване на културното наследство и неговото документиране ще продължи.