Военното окръжие в Добрич ще отбележи 140 години от създаването на Военните окръжия в България

На 7 септември, по време на честването на 104 години от боевете за освобождението на Добрич, известни като Добричката епопея, Военното окръжие в Добрич, съвместно с община Добричка, тържествено ще отбележи 140-годишнината от създаването на военните окръжия в България.

Военното окръжие в Добрич ще отбележи 140 години от създаването на Военните окръжия в България

Това съобщи за Dobrich Оnline заместник-началникът на окръжието майор Генади Генов.



Честванията, започващи в 11.00 ч., ще включват поднасяне на венци и цветя на Мемориалния комплекс край с. Козлодуйци на воините от 6-тa пехотна Бдинска дивизия, загинали за освобождението на Добруджа. Там,  началникът на военното окръжие ще прочете кратка историческа справка и ще награди ветерани от войните и  бивши началници на структурата.

Сутринта на същия ден представители на окръжието ще организират информационна борса на площад „Свобода“ и с помощта на РИМ-Добрич ще покажат изложба на тема „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война – 1916-1917 г.“. С богат снимков материал, изложбата проследява победоносния поход на българската армия на Добруджанския фронт по време на войната. Специално място е отделено на победите на българското оръжие при Тутракан – 05-06.09.1916 г. и Добрич – 05-07.09.1916 г. Показани  са и двете атаки на Кубадинската позиция от септември-октомври 1916 г., както и окончателното освобождаване на Добруджа, завършило през януари 1917 г.