3 септември: Честит рожден ден, Васил Найденов!

Големият български певец Васил Найденов е роден в София на 3 септември 1950 г. Завършва естрадния отдел на Музикалната академия, специалност пиано.

3 септември: Честит рожден ден, Васил Найденов!

През 1969 г. е пианист на състава Златни струни, от който по-късно се ражда група Сигнал.



В периода 1976-78 г. е вокал на Диана Експрес. С групата той изпява една от най-красивите песни в историята на българската поп музика – “Синева”.

За кратко Найденов е бил член и на друга голяма българска група – Тангра. В този период се появява друг негов прякор – „Кеца”. Историята е любопитна. Качил се на сцената с легендарните китайски гуменки не за друго, а защото били удобни.

От телевизията били озадачени – как да снимат без да се види тази толкова екстравагантна, за онова време, подробност. Така или иначе, оттам тръгнал не само прякорът “Кеца”, но и цяла нова мода.

Истинска звездна слава Васил Найденов получава през 1979 г., когато печели Първа награда на фестивала „Златният Орфей“, а песента от филма „Адаптация“ е обявена за „Мелодия на годината“.

След това популярността му расте лавинообразно. Почти всяка песен, която изпълнява, се превръща в шлагер: „Откровение“, „И утре е ден“, „А дали е така“.

Васил Найденов е обичан изпълнител, не само в България. Славата му се носи от Русия до Куба и от Германия до САЩ. Емблематични са дуетите му с Лили Иванова, Маргарита Хранова, Силвия Кацарова, Богдана Карадочева, Росица Кирилова.

Източник: Меломан