ВМРО-Добрич ще отбележи Ньойския диктат с факелно шествие, войводите настояват за референдум сега

За десета поредна година ВМРО – Добрич ще проведе факелно шествие по повод годишнината от подписването на Ньойския договор. С този диктат преди 91 години срещу страната ни е извършена престъпна несправедливост – Великите сили – победителки в Първата световна война откъсват от снагата на Отечеството изконни български земи – Южна Добруджа, Беломорска Тракия, Струмишко, Западните покрайнини. От ВМРО за десети пореден път ще покажат, че помнят Ньой.

По традиция ВМРО ще обвърже годишнината от трагичното събитие с актуален проблем от дневния ред на българското общество. Защото грешките от историята не бива да се повтарят, тази година насловът на факелното шествие е “Референдум сега! Турция не е в Европа”.


Известно е, че през лятото за 3 месеца структурите на ВМРО в цялата страна събраха 330 000 подписа на български граждани с избирателни права в подкрепа на искането за национален референдум против влизането на Турция в ЕС.

„Ние сме убедени, че членството на южната ни съседка в Евросъюза носи огромна икономическа и демографска заплаха за България. Затова и настояваме българския народ като върховен суверен да се произнесе относно членството на Турция в ЕС. Народните представители обаче погазиха законна като пропуснаха законоустановения ред да се произнесат относно свикването на национален референдум. Преди седмица стана ясно, че подписката на ВМРО е действителна, т.е. събрани са над 200 000 подписа. Въпросът отново е на дневен ред в парламента. Нека се съберем и да покажем на управляващите и на останалите български депутати, че волята на 330 000 българи не може да бъде подминавана с лека ръка.“, се казва в позицията на ВМРО-Добрич, разпространена до медиите.

Факелното шествие на ВМРО ще тръгне в 17:30 ч. на 26 ноември от градинката пред храм “Свети Георги”.