80 години от подписването на Крайовската спогодба и връщането на Южна Добруджа в пределите на България

80 години от подписването на Крайовската спогодба и връщането на Южна Добруджа в пределите на България
Снимка: Българска история
Днес се навършват 80 години от подписването на Крайовската спогодба за връщане на Южна Добруджа в пределите на България.

Документът е един от малкото, които не се ревизират след края на Втората световна война. Този акт се счита за безспорен успех на българската дипломация, тъй като нашата държава си възвръща изгубена територия без да пролее капка кръв.


Условията на спогодбата налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа, както и да се осъществи обмен на населението от Северна Добруджа и Южна Добруджа. 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Втората балканска война през 1913 г., когато територията на Добруджа е окупирана от Румъния, са принудени да напуснат и да се преселят на север, докато 68 000 българи от северната част се преселват в родината.


Южна Добруджа е отнета от България с Букурещкия мирен договор от лятото на 1913 г. и е присъединена към Румъния. По такъв начин към подарената от Русия със Сан-Стефанския (1878) и потвърдената от Великите сили с Берлинския договор (1878) Северна Добруджа в ръцете на Букурещ е прибавена и Южна Добруджа. През Първата световна война (1915-1918) двете Добруджи са освободени и до края на войната остават в рамките на България.


Ньойският договор (1919 г.) отново ги отнема от България и ги предава пак на Румъния. След продължителни дипломатически преговори и с подкрепата на Германия, Съветския съюз и останалите европейски държави Южна Добруджа е върната на страната ни на 7 септември 1940 г. Парижкият мирен договор след края на Втората световна война препотвърждава решението на Крайовската спогодба. По такъв начин Южна Добруджа остава неделима част от България.


По този повод от 9.30 часа във Военното – гробище музей в Добрич ще бъде отслужена панихида от добрички духовници. В 10.30 часа ще бъдат поднесени цветя на Паметника на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. В празничния ден в 12.00 часа на Площад „Свобода“ ПФА „Добруджа“ ще поздрави гражданите и гостите на града с празничен концерт. В 18.00 часа за всички почитатели на духовата музика в Градски парк „Свети Георги“ ще бъде изнесен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморски сили на Република България. Отново на площад „Свобода“ ще може да се види изложба на открито „Добруджа 1940 година“ и интерактивната изложба „Добруджа зове“.


Другата годишнина, която отбелязваме с вълнение и почит днес е 104 години от Добричката епопея. 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+